Početna » НАЈАВЉЕНО ПОСKУПЉЕЊЕ ЦИГАРЕТА ОД 1. ЈУЛА: Пушаче ће баш УДАРИТИ ПО ЏЕПУ, а осетиће и они са електронским

НАЈАВЉЕНО ПОСKУПЉЕЊЕ ЦИГАРЕТА ОД 1. ЈУЛА: Пушаче ће баш УДАРИТИ ПО ЏЕПУ, а осетиће и они са електронским

Таква пракса биће настављена и у 2024. години

од Паланка данас
0 Коментар

Од 1. јула поскупљују цигарете у Србији због акцизног календара који је усвојен крајем 2020. године. Према том календару, на почетку сваког јануараи јула до 2025. године, цигарете поскупљују због увећања специфичне акцизе од 1,5 динара.Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропоционална компонента овог намета од 33 одсто, која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ. Љубитељи дуванског дима, ће према овоме, издвајати од 320 до 610 динара. Од тог новца у буџет би требало уместо садашњих 82,75 да се слије 84,25 динара по паклици.

Таква пракса биће настављена и у 2024. години, што практично значи да нас чекају још две корекције цене навише како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. Практично цигарете ћемо кроз годину и по дана плаћати о ценама као у ЕУ, и рецимо Немачкој.

Поскупљују и електронске цигарете

И они који су класичне цигарете заменили електронским, а неће боље проћи јер и течност за њихово пуњење имаће корекцију и то за динар по милиметру. И љубитељи несагоревајућег дувана, који је све популарнији, имаће удар по џепу јер ће и они због корекције специфичне акцизе највероватније морати да издвоје бар 10 динара више по пакли. Разлог за то је поступак који не подразумева аутоматско повећање цена већ Влада мора да га одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Све у свему Србија све брже, бар што се цене цигарета тиче, се приближава стандардима ЕУ. Ипак, за наше прилике у неким државама, попут Ирске, где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, је изузетно скупо. Ако је за утеху, постоје и државе где је дуван јефтинијии и у просеку се креће између 3,5 до 5,5 евра па је јасно да је акцизни календар Србије углавном креиран по њиховом моделу.

У наредних годину и по дана пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске. Иначе, “дуванџије” не увећавају сваког јануара и јула аутоматски цене, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept