Početna » НЕ НАСЕДАЈТЕ НА ОВУ ПРЕВАРУ У МАРKЕТИМА: Пазите само ЧИМЕ се СЛУЖЕ, ево како да препознате ЦАKЕ!

НЕ НАСЕДАЈТЕ НА ОВУ ПРЕВАРУ У МАРKЕТИМА: Пазите само ЧИМЕ се СЛУЖЕ, ево како да препознате ЦАKЕ!

Потрошачи се у последње време жале на смањену количину одређених производа и истовремени скок цена, а стручњак открива да ли је ово легално и која су наша права

Сигурно сте се некад запитали зашто боца омекшивача није до врха пуна, али вероватно никада нисте проверавали колико је алуминијумска фолија дугачка. У последње време све више потрошача се жали на смањену количину одређених производа, док су цене повећане. Марко Драгић испред Националне организације потрошача Србије открио је у емисији „150 минута“ на Првој да ли је ово легално и каква су наша права.„Видимо да пометња на тржишту уопштено влада и да се велики број потрошача жали да су приметили преваре и велике разлике, што у ценама, што у грамажи самог производа. Почело је са хлебом, па се наставило на чоколадама, а сад су у питању омекшивачи, фолија… Евидентно је да се количина смањила, а цена постала већа. Свима је изговор и оправдање, макар што се тиче цена, тренутна ситуација у Украјини и Русији. То је један од основних разлога зашто су цене подигнуте“, рекао је Марко и додао у ком случају произвођачи могу да смање количину производа:

„Легално је све до тренутка док је транспарентно назначено колика је грамажа на самом производу, а обавеза трговца је да на рафу истакне колика је количина и цена. Алуминијумска фолија није назначена, а то јесте прекршај и недостаје нам контрола. Не можемо да узмемо у обзир да ће сваки потрошач појединачно да мери дужину производа, али то јесте прекршај. Ако се то утврди, може да дође до санкција путем прекршајног налога надлежне тржишне инспекције. Изађу на терен, утврде све неправилности и санкционишу трговца, а након тога произвођача“, објаснио је Драгић.

На питање коме можемо да се жалимо ако ово приметимо, Марко одговара:

„За почетак прво трговцу, јер је потрошач у угворном односу са трговцем код којег је купио производ. Након тога, трговац предузима своје обавезе, контактира произвођача, тражи се рефундација новца у вредности колико је производ плаћен. Недостаје нам појачана контрола у трговинским ланцима где се појачава надзор и утврђује да ли трговци примењују правила“, рекао је Драгић и открио код којих производа је такође смањена количина:

„То су сви производи у пекарама, хлеб, кифле, бурек, то нам свакодневно јављају, али и млеко, све што је у тетра паку. Јесте незахвално очекивати да сваки потрошач детаљно чита декларацију. Увек се даје поверљивост, јер купујемо у свом крају, у продавницама. Ти ситни детаљи на производу су веома битни. Све тежа ситуација долази на тршиште. Произвођачи злоупотребљавају свој положај. Пласирају разну неквалитетну робу, а потрошачи нису довољно упознати са тиме. Нема довољне лабаротрије и анализе самих производа. Потрошачи су препуштени сами себи када је процена производа у питању“, рекао је Марко Драгић.

EspresoYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept