NEMESIS

Pitao sam se kako zavšiti ovu kalendarsku godinu, o čemu pisati a da to bude iščitano na valjan način, da bude muzički slikovito, a opet da bude podrška ili bar blagi podstrek za nekoga o kome pišem. Onda sam se setio da sam pisanje za ovu nesrećnu 2020. godinu počeo sa jednom damom (Dženis Džoplin), pa bi onda bio red da sa nekom rok damom i završim ovogodišnje prikaze muzičkih dešavanja.

Medjutim, ovaj put sam odabrao pet mladih dama. No, krenimo redom. Odabrani ženski bend pripada pravcu death metal, beogradski sastav nosi ime Nemesis, a nakon nekoliko godina postojanja objavio je svoju prvu ploču. Da, dobro čitate, ploču, hrabar projekat u ovo teskobno vreme. Inače, death metal je podvrsta hevi metala, razvio se kao specifičan spoj hardkor panka i izvornog hevi metala.

Rastao je zajedno sa srodnim treš metalom. Ko ga zanima, zna o čemu pišem, sa napomenom da je apsolutno reč o andergraund pokretu. U grčkoj mitologiji Nemesis je kći boginje noći Nikte i boga tame Ereba. Sama Nemesis je boginja odmazde i kažnjavanja, otiranja greha. Može se smatrati da u apstraktnom smislu znači da ista po zasluzi dodeljuje ono što nekom pripada, ali ujedno predstavlja i pravedan bes protiv svega onoga što remeti skladan red i ravnotežu u prirodi.

Baviti se na ovim, oduvek problematičnim prostorima, ovakvom vrstom muzike, nije lako, a pogotovo kada to uradi 5 dama, kada žestoko zagrebu po dnu svih noćnih mora, kada na regionalnoj sceni budu prepoznatljive, ne po izgledu, nego po muzici koju sviraju po takvim festivalima kao što su Arsenal fest, Egzit, Birfest i slična okupljanja po regionu, a i šire. Ne sme se zaboraviti ni druga nagrada na Bunt Rok Festivalu 2018. godine.

Za svih pet godina postojanja, moćne devojke Sanja, Aleksandra, Tijana, Biljana i Selena su muzički, svirački, a i produkcijski ojačale. A u ovoj zlosrećnoj godini svetlost muzičke scene ugledao je i vinil „The War Is On“ (Rat je u toku). U naslovnoj numeri, devojke podsećaju da je rat u toku, da zora neće svanuti, dok carstvo osvajača nestaje.

Takodje, ističu da su vlasnice svog života, da se ne mogu gurnuti dole, da nije gotovo, a da je bitka tek započeta. Taj vapaj za slobodom, urlik čopora za življenjem dostojne jedinke koje predstavljaju na ovohodajućoj zemlji prekrivenoj plaštima moćnika ogrezlim u krvavim odorama, nikoga ne može ostaviti spokojnim. Ta suza klizi niz ranjivi obraz, ali svi mi želimo učestvovati u svom životu na način na koji isključivo pripada nama. Da, nema zore, možda nikada i ne svane, ali izbor mraka ili svetla je naš. Sam tekst je inače moćan, snažan i upozorava sve vladare, osvajače, da se zamisle, da osete miris sopstvene krvi, a ne samo da osluškuju ropac ispod sebe, jer uvek dodje trenutak kada se obespravljeni, pokoreni, uzdiže. Na ovaj ili onaj način, i uvek je, bar u početku, goloruk…

Nema šta, gitarski rifovi su sirovi, vatreni, ritam doveden do perfekcionizma, vokali jasni, snažni, dinamični, uskladjeni sa gitarskim replikama. Bas nenametljivo uparen sa orkanskim ritmom bubnjeva, sa kratkim predahom izmedju novih eho osvajanja uz palice. Medjutim, sam bend deluje itekako melodično, taj fini solo zvuk gitare ispreda mrežu oko čeličnog stega, nevidljivo, ali je ta nit neraskidiva, ma kako tanano izgledala. Pet čarobnica death metala daje vulkanski prikaz svoga nastojanja da se prikaže u svoj svojoj raskoši koja im dolikuje. Nošeni snagom svoje volje na talasima death metala, devojke su i uspele u tome.

Taj tvrdi ratnički pristup i opori miris snage je prisutan kroz ceo album. Spoj neranjivog i opskurnog daje krunski dokaz u želji tek muzički stasalih ratnica da se nikome ne pokore, da blagovremeno upozore sve da su tu i prisutne, ne kao mlade žene, nego kao vučice uz muziku koju prerastaju svojim htenjem i pobedničkim mentalitetom. Rat je svakako u toku, mada je pitanje da li su ovozemaljski sukobi ikada i prestajali, a može biti, da su se samo na trenutak utišali, da bi upokojili one snove koji zatiru mržnju i vaskrsavaju ljubav. Prapočeci su uvek nepoznati i nedorečeni, uvek se zaglibe duboko u noći, u mrtvi čas i neživi pokret.

Deset autorskih pesama, sve otpevano na engleskom jeziku, predstavlja pravo malo osveženje na našoj muzičkoj pozornici, noseći projekat na andergraund sceni i ponosni prkos pet mladih žena u neravnopravnoj borbi protiv onih što drugačije misle, rade i stvaraju. Uvek je hrabrost biti drugačiji, odenuti se samo svojim glasom, pokretom i lepotom, prodefilovati kroz sopstveni život nošen kreativnošću, borbenim duhom i zamahnuti snažno do bolne grimase na licu. Tako se stvaraju pobednici. A rat je tek počeo… U eri osvajanja digitalno-virtuelnih snova.

Miodrag Marković

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nemesis/