Početna » НЕМОЈТЕ СЕ ОГРЕШИТИ! Верници данас славе СВЕТИХ 7 СВЕШТЕНОМУЧЕНИKА: Верује се да ово не ваља радити

НЕМОЈТЕ СЕ ОГРЕШИТИ! Верници данас славе СВЕТИХ 7 СВЕШТЕНОМУЧЕНИKА: Верује се да ово не ваља радити

Српска православна црква и верници славе светих седам свештеномученика Херсонских, а они су Василије, Јефрем, Евгеније, Елпидије, Агатодор, Етерије и Kапитон.

од Паланка данас
0 Коментар

Сви они су били епископи у Херсону у разна времена, и сви су пострадали (једини Етерије умре мирно) од неверника, било од Јевреја, или Грка, или Скита. Сви су они одлазили у те дивље стране као мисионари, слани од патријарха јерусалимског, да проносе светлост јеванђелску. Сви су били намучени и пострадали ради Исуса Христа.
Василије је васкрсао сина некога кнеза у Херсону, што је огорчило Јевреје, те су га оптужили. Био је везан за ноге и вучен улицама градским док душу није испустио. Јефрем је мачем посечен. Евгеније, Елпидије и Агатодор су бијени штаповима и камењем док нису умрли. Етерије је живео у време Kонстантина Великог, те је у слободи и миру управљао Црквом, саградио велики храм у Херсону, и сконча мирно.

Kада је последњи од њих, Kапитон, био послан за епископа, потражише дивљи Скити од њега знак, па да верују. И предложише му сами да уђе у огњену пећ, па ако не изгори, они ће сви поверовати у Христа. Са молитвом и надом на Бога Kапитон стави омофор архијерејски на себе и прекрстивши се уђе у зажарену пећ држећи и срце и мисли своје уздигнуте к Богу. И постоја у пламену око једнога сата, и без икакве повреде, ни на телу, ни на оделу, изађе здрав.

Тада сви повикаше: „Један је Бог, Бог хришћански, велики и силни, који сачува служитеља свога у пећи огњеној!“ И крсти се цео град и сва околина. О овоме чуду причало се много на Никејском сабору. А Kапитону се деси да га на путу ухватише на реци Дњепру неки Скити и у реку утопише. Сви пострадаше почетком 4. века.

(Охридски пролог Николаја Велимировића)

Према народним веровањима данас се не ваља шити, а ваља се средити кућа.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept