Početna » НИ БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ НЕЋЕ МОЋИ ЗА ЏАБЕ: Грађани до краја године могу да тргују добијеним вредносним папирима без трошкова

НИ БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ НЕЋЕ МОЋИ ЗА ЏАБЕ: Грађани до краја године могу да тргују добијеним вредносним папирима без трошкова

ОД обећаних 1.000 евра за бесплатне акције јавних предузећа за 14 година од како су подељене, грађанима Србије уплаћено је десетоструко мање - укупно око 100 евра.

од Паланка данас
0 Коментар

Процењује се да је половина од 4,8 милиона становника наше земље, у међувремену продала ове вредносне папире државних фирми, а у тој трговини нису имали никакве додатне издатке.Бесплатне акције се и даље могу продати бесплатно, али само до краја године. После 31. децембра ове године, међутим, клијент ће сам сносити трошкове брокера, Берзе, Централног регистра и банке. Берзански стручњаци, ипак, верују да ће и овај рок бити пролонгиран, баш као што је био неколико пута до сада. Процене су, наиме, да ће продаја и после овог датума, бити ослобођена пратећих издатака.

– С обзиром на природу овог популистичког пројекта, вероватно ће бити омогућено трговање без трошкова и даље – каже за „Новости“ Ненад Гујаничић, главни брокер друштва „Моментум секјуритас“.

– Иначе је овај рок до када је продаја бесплатна неколико пута пролонгиран. Грађани су по закону о бесплатним акцијама добили пет акција Нафтне индустрије Србије, једну акцију Аеродрома и 31 акцију „Телекома“.

– Грађани могу да продају акције НИС-а и Аеродрома јер су котиране на берзи, а не могу акције „Телекома“ јер вољом државе ова компанија већ скоро 12 година избегава берзанску котацију – каже Гујаничић.

– Акционарски фонд такође није котиран на тржишту, али је ту више спорна чињеница да би те акције слабо ко куповао јер у структури његове имовине има веома мало квалитетних акција. С обзиром на то да нису котиране, акције Акционарског фонда немају тржишну цену.

– Ова имовина је прилично скромна са аспекта појединачног акционара, па су се грађани тако и односили према тој имовини. Они који су искористили овај пројекат да нешто науче о берзи, па и купе додатне количине акција, свакако брижније воде рачуна о овој имовини. Они већ знају шта треба да раде, док је већини грађана прилично свеједно шта да учине. На берзи се једино тргује акцијама НИС, а грађани власници ових папира сваке године добијају дивиденду. Годишње она износи од 100 до 300 динара, једино је 2022. када је НИС имао значајнију добит, исплаћено по 600 динара.

Прве дивиденде НИС легле су на рачуне грађана 2012. године и од тада су грађани добили по 2.325 динара. Знатно скромније дивиденде до максимално 50 динара грађани су годишње добијали од Аеродрома. Исплаћиване су до 2019. године, када га је држава дала у концесију француском „Вансију“.

Тада је за тај уговор као прва накнада грађанима исплаћено по 1.300 динара, а са претходним уплатама то је укупно износило 1.536 динара. Акцијама „Телекома“ се не тргује на берзи, али се из добити исплаћују дивиденде чија је вредност за 11 година достигла укупно по 2.054 динара.

Када је реч о ЕПС-у, то предузеће је требало да се трансформише из јавног у акционарско друштво још 2016. године, али је то учињено тек ове године, при чему се држава уписала као једини власник. Уколико би та компанија кренула у приватизацију макар и дела капитала, грађанима би припало 15 одсто акција. За сада нема најава да ће до тога доћи.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept