Početna » НОВИНЕ У ШКОЛАМА: ЗА РОДИТЕЉА НАСИЛНИКА КАЗНА ДО 100.000 ДИНАРА

НОВИНЕ У ШКОЛАМА: ЗА РОДИТЕЉА НАСИЛНИКА КАЗНА ДО 100.000 ДИНАРА

Ученик неће моћи да се испише из школе уколико је против њега покренут васпитно-дисциплински поступак, бројчано оцењивање из владања од петог разреда и веће новчане казне за родитеље…

од Паланка данас
0 Коментар

Све су то новине које су предвиђене изменама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) и Закона о основном образовању и васпитању, пише Еуронеwс Србија.

У току је јавна расправа о изменама тих закона која ће трајати до 27. априла, а након тога улазе у скупштинску процедуру. Заправо, изменама закона биће омогућено да се примене неке од мера које је дефинисала Радна група за превенцију и спречавање насиља у образовним установама крајем прошле године, како би се боље заштитили ученици, али и наставници у школи.У борби против насиља у школама је предвиђено и да се запосли више педагога и психолога, али и да се повећају износи накнада за разредне старешине са четири на седам одсто. За то су неопходне измене Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установа, као и измена Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама.

Министарство просвете формирало је Радну групу за превенцију и спречавање насиља након дешавања у Техничкој школи у Трстенику, када су ученици измакли столицу професорки енглеског језика, снимали је како пада на под и све то качили на друштвене мреже.

Насилници користили „рупе“ у закону

На примеру из Трстеника јасно се видело и шта све „шкрипи“ када је у питању борба против насиља у школама. Рупе у закону дозвољавале су ученицима да избегну казну тако што се испишу из школе, уколико се против њих покрене васпитно-дисциплински поступак, и пребаце у другу. То је искористио и један од тројице ђака у Трстенику.

Изменама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) предвиђено је да ученик не може да се испише из школе док траје васпитно-дисциплински поступак.

„Уколико у току трајања васпитно-дисциплинског поступка ученик средње школе, родитељ, односно други законски заступник поднесе захтев да се ученик испише из школе, школа ће донети решење којим се издавање исписнице одлаже до окончања васпитно-дисциплинског поступка. Приликом превођења, односно уписивања ученика у другу школу у току школске године, подаци о изреченим васпитним и васпитно-дисциплинским мерама морају бити унети у одговарајући део обрасца преводнице, односно исписнице„, наведено је у предлогу измена ЗОСОВ-а.

Осим тога предвиђене су и веће новчане казне за родитеље ученика.

„Новчаном казном од 10.000 до 100.000 динара казниће се за прекршај родитељ, односно други законски заступник за повреду обавезе из члана 84. овог закона. Новчаном казном од 40.000 до 100.000 динара казниће се родитељ, односно други законски заступник детета или ученика који учини повреду забране из чл. 111. и 112. овог закона„, стоји у предлогу.

До сада је најнижа новчана казна за родитеље била 5.000 динара, односно 30.000 динара.

Бројчано оцењивање владања од 5. разреда

У предлогу измена Закона о основном образовању предвиђено јебројчано оцењивање владања од 5. разреда основне школе и да та оцена улази у просек. До сада је до петог разреда (укључујући и пети разред) оцена била описна.

„Владање ученика од петог до осмог разреда оцењује се бројчано у току и на крају полугодишта„, наведено је у предлогу измене Закона.

Радна група за превенцију и спречавање насиља у образовним установама тада није усвојила предлог синдиката да уколико је владање трећа негативна оцена, ученик понавља разред, односно да владање улази у те три оцене.

Током рада Радне групе доста се говорило и о забрани употребе мобилних телефона на часовима. Међутим, одлучено је да се то пребаци на школе и да оне уреде својим Општим актима. Неке школе су увеле забрану употребе телефона на часовима. То иначе дозвољава Закон о основама система образовања и васпитања и то члан 83 који каже да је „употреба мобилног телефона, електронског уређаја и другог средства у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања једна је од тежих повреда обавезе ученика“.

Еуронеwс СрбијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept