Početna » ОВО ЈЕ СРПСКИ ХРАМ НА МЕСТУ ГДЕ ЈЕ ПОГИНУО ГРОФ ВРОНСКИ ИЗ АНЕ КАРЕЊИНЕ НАПРАВЉЕН ПРЕ 120 ГОДИНА

ОВО ЈЕ СРПСКИ ХРАМ НА МЕСТУ ГДЕ ЈЕ ПОГИНУО ГРОФ ВРОНСКИ ИЗ АНЕ КАРЕЊИНЕ НАПРАВЉЕН ПРЕ 120 ГОДИНА

Ово је српски храм на месту где је погинуо гроф Вронски из Ане Kарењине: Направљен је пре 120 година и сада ће бити реконструисан

Многи заљубљеници у причу о Ани и Вронском долазе да посете цркву Свете Тројице, која је подигнута на месту његове погибије.Прича о цркви Свете Тројице почиње трагичном смрћу руског пуковника Николаја Николајевича Рајевског, 1876. године у близини Горњег Адровца. Он је као добровољац српске војске погинуо на овом месту борећи се за ослобођење Србије од Османлијске империје.

Живот овог храброг и слободољубивог официра послужио је руском писцу Лаву Толстоју као инспирација за лик грофа Вронског у роману „Ана Kарењина“.

Сматра се да је овај роман, након Библије, дело које је преведено на највише светских језика. Многи заљубљеници у причу о Ани и Вронском долазе да посете цркву Свете Тројице, која је подигнута на месту његове погибије.

Након што су урађени сви планови, предрачуни и пројекти, ускоро ће кренути реконструкција ове цркве у близини Алексинца. Ове године је тачно 120 година од подизања овог храма и у наредних неколико месеци требало би да буду завршени радови на реконструкцији крова, фасаде као и партерно уређење храма.

Предвиђено је да се у порти храма у Горњем Адровцу подигне и музејски комплекс где би била представљена стална поставка о биткама које су обележиле историју нашег краја и о страдању грофа Рајевског и његових сабораца.

Иако је погинуо на месту на коме је данас спомен-црква, војници су пуковника Рајевског сахранили у цркви Свети Роман, која се налази недалеко одатле. Ана Михајловна, Николајева мајка, пренела је синовљеве остатке у Русију, а од њих се опростила Србија и то уз највеће војне почасти.

Церемонији је присуствовао и сам кнез Милан Обреновић. Ипак, кружи легенда да је у Србији остало срце Николаја Рајевског, хероја који је погинуо за слободу братског народа и да се оно и данас налази у манастиру Свети Роман.

– Kада умрем, срце моје оставите у Србији, а тело сахраните у Русију!“– ове речи је, по предању, на самрти изговорио пуковник Николај Рајевски.

И док се о Вронском све зна, о Рајевском и његивом животу се и не говори баш превише. Они који су се мало више бавили истраживањем његовог живота оставили су записе који говоре о томе да Николај Трећи Рајевски потиче из познате руске породице 19. века која је увек инспирисала Толстоја.

Његов деда, Николај Први, херој је Отаџбинског рата, а о његовим подвизима у Бородинској бици Толстој је писао у роману „Рат и мир“. Бака Николаја Трећег, унука је великог научника Ломоносова, а отац пуковника Рајевског био је генерал-потпуковник и борио се против Турака.
Николај Трећи Рајевски је дипломирао математику на Универзитету у Москви и говорио је руски, енглески, немачки, француски и српски језик, а интересовао се за историју словенских народа.

Kада је Николај Рајевски погинуо на брду код Горњег Адровца био је напознат, а онда га је стекао светску славу као Алексеј Вронски који је био љубавник Ане Kарењине у истоименом роману Толстоја.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept