Početna » ПАКЕТИ СА АЛИЕКСПРЕСА И ДАЉЕ НЕСТАЈУ

ПАКЕТИ СА АЛИЕКСПРЕСА И ДАЉЕ НЕСТАЈУ

Тренд нестајања пакета поручених преко интернет продавнице АлиЕxпресс и даље прави проблеме, истиче Дејан Гавриловић, представник Удружења за заштиту потрошача Ефектива.

од Паланка данас
0 Коментар

„Скоро смо примили жалбу једне грађанке која је наручила чак 20 пакета са АлиЕxпресса, али до данас није добила ни један једини. Нажалост, ово није изолован случај и већ дуже време смо суочени с таквим ситуацијама“, изјавио је Гавриловић у разговору за Тањуг.Он је даље додао да су многи потрошачи већ схватили да се суочавају с недостатком могућности за повраћај изгубљених пошиљки.

„Највећи губитници у оваквим ситуацијама су продавци из Kине, с обзиром на то да потрошачи имају право пријавити да нису добили пошиљку и добити поврат новца“, додао је Гавриловић.

Наводно, постоји могућност да појединци поднесу кривичне пријаве против Поште Србије, али се то показало као неефикасно.

„Доста грађана који наручују са АлиЕxпресса је известило да пакети нису стигли, а то су обично мањи пакети чија вредност износи до неколико десетина евра“, истакао је Гавриловић.

Гавриловић је такође открио да су честе жалбе потрошача да им је испоручено само неколико пакета од укупно наручених пет.

„После наше објаве на друштвеним мрежама, многи грађани су се јавили сличним притужбама. Упитали смо Пошту Србије да бисмо истражили проблем у вези с транспортом, али до данас нисмо добили одговор који би могао помоћи грађанима. Такође, неки су нас обавестили да сумњају да пакети нестају на царини или у самој пошти“, напоменуо је Гавриловић.

Даље, многи су чак слали слике које потврђују да пакети нису достављени примаоцу, већ су остављени у поштанским сандучићима.

„Kако би решили ову ситуацију и осигурали да пакети стигну на праву адресу, продавци с АлиЕxпресса су увели додатну поштарину за купце из Србије. То је навело многе потрошаче да одустану од наручивања“, објаснио је Гавриловић.

Према недавном истраживању које је спровео Статистица Цонсумер Инсигхтс, АлиЕxпресс је постао изузетно популаран у Европи и Латинској Америци. Најчешћи купци ове онлајн продавнице долазе из Шпаније, Холандије, Бразила и Мексика.

Ђорђевић је рекао да се ради проблему који је присутан у свим земљама Европске уније, а која је нашла неке модалитете да проба да га превазиђе.

– Ми нисмо чекали, пробали смо да решимо проблем на другачији начин. Имао сам до сада два састанка са амбасадорком Кине, писали смо „АлиЕкспрес“, чија роба највише долази у Србију и писали смо кинеској пошти – додао је он.

Према његовим речима, на конференцији Светског поштанског савеза у октобру у Ријаду биће прилика да се проблем доставе пакета из Кине реши на глобалном ниву.

Ђорђевић је рекао да проблем настаје највероватније јер су кинески партнери пронашли, како је рекао, пропуст на светском нивоу и пошиљке шаљу као писма, те онда није омогућено да се прати пошиљка и не постоји могућност за надокнаду штете уколико се изгуби.

– Цена за писмоносне услуге је 50 динара, а најнижа за пакете је 350 динара кад се поручује роба из Кине. Нуди се бесплатна поштарина и скупља опција доставе преко страних компанија. Та бесплатна достава заправо кошта 50 динара колико кошта и за писма. Наши кинески партнери користе тај ‘пропуст’ у светском закону да се то третира и шаље као писмо – пакет и онда, када се шаље као писмо, нема никакву контролу где се креће и како улази у земљу, нема надокнаде штете – објашњава он.

Ђорђевић је напоменуо да имају око четири милиона поручивања из Кине, где Пошта Србије наплаћује 350 динара, док кинески партнер наплаћује са праћењем 1.000 динара. Како је рекао уколико се плати да пошиљка буде са праћењем, једина могућност је да можемо да пратимо пакет и да тражимо надоканду штете, али не можемо да знамо када ће стићи.

ТањугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept