Početna » ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ПРОДАЈЕ РИБЕ ТОКОМ БОЖИЋНОГ ПОСТА

ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ПРОДАЈЕ РИБЕ ТОКОМ БОЖИЋНОГ ПОСТА

од Паланка данас
0 Коментар

Инспекције за надзор продаје рибе ће током божићног поста у Србији вршити појачане мере контроле, укључујући провере документације, квалитета, и услова складиштења рибе. Ветеринарска инспекција саветује грађане о знаковима свеже рибе и препоручује куповину на местима са детаљним информацијама о производу. Важно је да потрошачи пријаве сумње на неправилности како би се предузеле одговарајуће мере и санкције против субјеката који крше прописе.Управа за ветерину Министарства пољопривреде Србије најавила је да ће надлежна инспекција спровести појачане контроле продаје рибе током божићног поста.

За време божићног поста, када је повећан промет свеже и смрзнуте рибе, ветеринарска инспекција, поред редовних инспекцијских надзора, спроводи и ванредне контроле, на основу процене ризика, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња, наведено је у саопштењу. Указано је на то да ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде контролише рибу, како свежу тако и смрзнуту, у свим регистрованим објектима. Kако је прецизирано, током контроле провераваће се потврде о набавци рибе, следљивост, декларације, начин руковања рибом, температурни режим складиштења и излагања, као и рокове употребе, а ветеринарски инспектори узорковаће рибе и слати узораке у овлашћене лабораторије. Управа за ветерину је упозорила грађане да приликом куповине рибе посебну пажњу треба да обрате на то да риба не сме непријатно да мирише, да не сме имати упале очи и замућену рожњачу, јер то указује на старост уловљене рибе, на то да су шкрге свеже рибе влажне, јасно црвене боје и без страног мириса, а да су промена боје шкрга, суве шкрге, несвојствен или интензиван мирис, почетни знаци кварења. Додаје се да је кожа свеже рибе сјајна, влажна и клизава, а месо свеже рибе треба да је чврсто, што се види уколико нестане удубљење које настаје на месту које се притисне прстима. Ветеринарска инспекција саветује потрошаче и да рибу купују у рибарницама, односно на местима где је доступан податак о врсти и пореклу, као и року употребе, и где је могуће проверити да ли се риба чува на прописан начин, односно на температурном режиму који се захтева. Потрошачи се позивају и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији, како би се могле предузети законом прописане мере и санкционисати субјекти у пословању храном код којих се те неправилности утврде.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept