Početna » ПОЈЕДИНИ ОПЕРАТЕРИ НАЈАВИЛИ ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНА СВОЈИХ УСЛУГА

ПОЈЕДИНИ ОПЕРАТЕРИ НАЈАВИЛИ ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНА СВОЈИХ УСЛУГА

од Паланка данас
0 Коментар

Поједини оператери мобилне телефоније претходних дана су кориснике обавештавали да ће од 1. марта повећати цене својих услуга. Оно што је већину занимало јесте која су права корисника и да ли ће се поскупљење, уколико до њега стварно и дође, односити и на кориснике који су раније потписали уговоре или уз те уговоре отплаћују уређаје, рецимо. Такође, да ли и на који начин могу да раскину уговор уколико им нешто не одговара?Како су у „Рателу” рекли за „Политику”, Законом о електронским комуникацијама је, између осталог, прописано да је пружалац јавно доступне електронске комуникационе услуге дужан да крајњег корисника, најмање 30 дана унапред, на јасан и разумљив начин, на трајном носачу података или на други одговарајући начин обавести о намери једностране измене услова уговора.

Такође, корисник има право на раскид уговора пре истека периода на који је закључен, без обавезе плаћања трошкова који се иначе измирују у случају превременог раскида.

– Корисник има право на раскид уговора, без обавезе плаћања посебних трошкова у року од 30 дана од дана пријема обавештења о намери једностране измене услова уговора од стране пружаоца услуге. И то ако се најављеним једностраним изменама битно мењају услови под којима је уговор закључен, на начин који није у корист крајњег корисника, а нарочито у погледу спецификације услуга и услова за коришћење услуга у вези с понуђеним промотивним погодностима – наводе из „Ратела”.

У потрошачким организацијама наводе да корисници који уз своје уговоре отплаћују и уређај имају право на његов откуп, уз исплату преостале уговорене или повлашћене цене. То је, наравно, у случају да из било код разлога желе да раскину уговор са својим оператером.

Оно што би корисници такође требало да имају на уму јесте да их штити и Закон о заштити потрошача. Прописано је да је трговац услугама од општег економског интереса, у овом случају електронских комуникација, дужан да најкасније 30 дана пре почетка примене промењених цена, односно општих услова уговора, обавести потрошача о свим детаљима.

То значи и о измени методологије формирања цена, односно општих услова уговора, а ако лично обавештавање потрошача није могуће, да обавести потрошаче јавно, наведено је у Закону о заштити потрошача.

ПолитикаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept