Početna » ПОВЕЋАНЕ НАКНАДЕ ЗА ТУЂУ НЕГУ

ПОВЕЋАНЕ НАКНАДЕ ЗА ТУЂУ НЕГУ

Новчана накнада за помоћ и негу другог лица од 1. новембра 2022. године, након последњег усклађивања пензија, износи 22.030,99 динара. Ова накнада се усклађује истом динамиком и у истом проценту као и пензије, што значи да ће од 1. јануара 2023. године бити додатно увећана.

У односу на прошлу годину повећана је за 1.819,080 динара.

У Србији тренутно има око 77.000 корисника новчане накнаде за помоћ и негу другог лица и тај број је последњих година приближно исти.

– Број корисника права на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица се не мења у великој мери, те их је 2019. године било скоро 80.000, 2020. године то право је користило 78.000 грађана, а 2021. близу 76.000 лица. У текућој години накнаду прима око 77.000 корисника – навели су из Фонда ПИО за Бизнис.рс.

Kо има право на туђу негу и помоћ?

Право на новчану накнаду за туђу негу и помоћ није условљено висином других примања, нити конкретном дијагнозом, већ искључиво општим здравственим стањем подносиоца захтева, односно његовом функционалношћу и способношћу за обављање основних животних активности.

Kада је реч о условима за добијање ове врсте помоћи, они се нису мењали, тако да право на накнаду има осигураник и корисник пензије коме је због природе и тежине повреде или болести неопходна помоћ и нега за обављање радњи ради задовољавања основних животних потреба.

По Закону о пензијском и инвалидском осигурању, право на овај вид помоћи, практично, имају непокретни, слепи и они који без туђе помоћи не могу да се хране, облаче, нити крећу по кући, као и они који су на дијализи.

Такође, ове године нити следеће није планирана промена поступка за остваривање права на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица.

Kако и коме се пријавити за туђу негу и помоћ?

Грађанин који жели да добије ову врсту помоћи покреће поступак на захтев осигураника, односно корисника права, уз који је приложена расположива медицинска документација. Захтев за новчану накнаду за помоћ и негу другог лица подноси се надлежној филијали Републичког фонда ПИО према месту пребивалишта.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept