Početna » ПРАВО НА ПЕНЗИЈУ ВАНБРАЧНИХ ПАРОВА, ДА ЛИ ЈЕ ЦРКВЕНИ ИЗВОД ВЕНЧАНИХ ДОВОЉАН?

ПРАВО НА ПЕНЗИЈУ ВАНБРАЧНИХ ПАРОВА, ДА ЛИ ЈЕ ЦРКВЕНИ ИЗВОД ВЕНЧАНИХ ДОВОЉАН?

После смрти супружника, пензију може да прима и ванбрачни партнер, и то ако је заједница трајала најмање три године.

од Паланка данас
0 Коментар

Ако пар има склопљен брак, али само у цркви, а не и у општини, црквени извод из матичне књиге венчаних не може се узети као валидан доказ, већ један од супружника који затражи право на пензију треба да, у судском поступку докаже статус ванбрачне заједнице.Према изменама и допунама Закона о ПИО, ванбрачна заједница је изједначена са браком, тј. породичну пензију, поред супружника, може да оствари и ванбрачни партнер.

Законом је предвиђено да је за доказивање постојања ванбрачне заједнице валидна само правноснажна судска одлука којом је утврђено постојање ванбрачне заједнице.

Поступак је следећи – суд у ванпарничном поступку доноси решење којим се утврђује постојање ванбрачне заједнице, а на основу ког се подноси захтев за стицање породичне пензије.

Иначе, право на породичну пензију је неотуђиво те се захтев за тим може поднети било када.

За остваривање права на породичну пензију постоје одређена правила и услови које је потребно испунити.

Право на породичну пензију могу остварити чланови породице умрлог осигураника који је навршио најмање пет година стажа осигурања или је испунио услове за инвалидску пензију и преминулог корисника старосне или инвалидске пензије.

Према Закону о ПИО, удовица може да оствари ово право само ако је навршила 53 године, или у тренутку смрти супружника има најмање 45 година. У том случају пензију ће моћи да прима тек када наврши 53. Kада су у питању мушкарци они породичну пензију не могу да добију пре 58. године.

Последње измене и допуне Закона прописују да ако је умрли осигураник или умрли корисник старосне или инвалидске пензије у тренутку закључења брака навршио 65 (мушкарац), односно 60 (жена) година живота, брачни друг може стећи право на породичну пензију под условом да имају заједничко дете или да је брак трајао најмање две године.

Овај Закон каже да породични пензиони чек може да добија и разведени супружник, уколико је судском пресудом утврђено да има право на издржавање.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept