Početna » ОД 16. ЈАНУАРА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ МОГУ ДА ПРЕУЗМУ СВОЈ еИД БРОЈ У ПОШТАМА СРБИЈЕ

ОД 16. ЈАНУАРА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ МОГУ ДА ПРЕУЗМУ СВОЈ еИД БРОЈ У ПОШТАМА СРБИЈЕ

Први корак у увођењу информационог система еАграр почеће 16. јануара, када ће пољопривредни произвођачи моћи у поштама, филијалама трезора и пољопривредним стручним службама да узимају свој еИД број, изјавила је данас Танјугу министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

од Паланка данас
0 Коментар


„Овај број је заправо идентификациони лични број и он је први корак у регистру. Касније ћемо ићи са даљим корацима у регистровању и најављивати их на време, како који буде долазио на ред“, навела је министарка Јелена Танасковић.
Нови информациони систем еАграр који ће са радом почети на пролеће 2023. године, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.
еАграр ће омогућити:

  • онлине регистрацију пољопривредних газдинстава (ПГ);
  • приступ и управљење подацима о свом ПГ преко портала на дневном нивоу од стране пољопривредника (измене податка, брисање ПГ);
  • онлине подношење захтева за упис, измене и брисање података из РПГ-а и захтева за подстицаје у пољопривреди;
  • уштеду времена код обраде захтева услед увођења аутоматске провере формалних услова захтева, као и електронске обраде захтева;
  • брже одобравање подстицаја, бржу исплату;
  • смањење могућности грешке при подношењу и обради захтева, као и убрзање обраде захтева услед увезивања релевантних регистара;
  • укидање потребе за штампањем и архивирањем папирне документације;
  • омогућиће ефикасније извештавање, праћење статитиске подстицаја и већи степен контроле.

Законодавни оквир за увођење еАграра створен је изменама и допунама Закона у пољопривреди и руралном развоју крајем 2021. године.

Регистар и процедуре везане за РПГ и одобравање подстицаја формулисане су 2004. године, те су многа технолошка, софтверска, али и процедурална решења застарела.

Процедура је била компликована због чега су одобравање и исплата подстицаја каснили.

Тако је на пример за упис у РПГ било потребно отићи на минимум 4 „шалтера“ и попунити 89 података на 8 различитих образаца/прилога, од чега су се бројни подаци уносили више пута.  Процењено је да је било потребно одвојити 4.5 сати за припрему и подношење захтева и 1320 динара на име такси, провизија и за штампање документације.

Обрађивачи су били у обавези да за сваки захтев ручно провере сваки појединачни податак упоређујући податке из захтева и доказну документацију, користе 3 различите апликације у обради захтева и штампају документацију и архивирају велики број папира. Губило се пуно времена у достави папирних захтева и решења.

Пољопривредни произвођачи ће благовремено бити обавештени о свим детаљима и наредним корацима путем званичних канала комуникације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – сајта и друштвених мрежа.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept