Početna » ПРЕДВИЂАЊА МЕТЕОРОЛОГА Наредних година из кратких рукава у дебеле јакне и обрнуто

ПРЕДВИЂАЊА МЕТЕОРОЛОГА Наредних година из кратких рукава у дебеле јакне и обрнуто

Метеоролог Недим Сладић оценио је данас да наредних година можемо очекивати све екстремније временске прилике широм Европе, сликовито описујући температурне скокове као нагло искакање "из кратких рукава у дебеле јакне и обрнуто".

од Паланка данас
0 Коментар

„Мора су све топлије, а више од две трећине планете чине океани и мора. Сама енергија коју упијају мора јако се слабо ослобађа и има висок топлотни капацитет“, објаснио је Сладић за Танјуг.Он је навео да се планета због велике количине топлотне енергије бори да одржи баланс.

„За сваки степен постоји 6 до 7 одсто више обориве воде у атмосфери, самим тим више топлотне енергије, више обориве воде значи да ће у одређеним подручијима бити много више падавина, да ће бити процеси падавина интензивнији“, објаснио је Сладић.

Додао је да ће се циклично измењивати нагли периоди киша који ће се променити у дуготрајније сушне периоде.

„Температурно гледано, ми ћемо имати нагле температурне екстреме којима и тренутно сведочимо, тако да се немојте изненадити да ћемо у следећим годинама нагло искакати из кратких рукава у дебеле јакне и обрнуто“, навео је Сладић.

Коментаришући „Омега блоцкинг систем“ који се налази изнад Грчке, Сладић је објаснио да се он састоји из вруће и хладније стране.

„‘Омега блокинг систем’ се састоји из два дела, имамо ту врућу страну и имамо ту хладнију страну. Унутар те вруће стране налази се у овом случају антициклонално поље које се сместило на подручје централне Европе и са његове задње стране у јужној струји је веома врућ ваздух на подручју Француске , Велике Британије, Холандије и Немачке где се температуре приближавају бројци од 34, 35 степена“, објашњава Сладић.

Он је навео да је на подручју Грчке пала већа количина падавина у два дана, него у Уједињеном Краљевству за годину дана и додао да се Србија, БиХ, Црна Гора налазе у истом поднебљу са истим климатолошким приликама.

„Ако се тренутно није десило на подручју наших земаља, а сада видимо да се то дешава на подручју Грчке, онда дефинитивно треба да будемо обазриви у наредним годинама које долазе, с обзиром на то да су мора топлија него што је уобичајено. Зато не чуди количина падавина на подручју Грчке“, рекао је Сладић.

Према његовим речима, грчке регије Тесалија и Керија погођене су из разлога што је са задње стране антициклона који је тада захватао подручје Србије пристизала одређена количина свежијег ваздуха који се сусретао са топлијим ваздухом са Медитерана.

„Узимајући у обзир рељеф терена, наиласком на природну препреку ваздух се још више хлади и због тога не треба да будемо изненађени што се систем одржавао на једном месу и истресао падавине управо над подручјем централне Грчке“, указао је Сладић.

Коментаришући високе температуре у Уједињеном Краљевству, Сладић је навео је седми дан за редом како температура у овој земље прелази 30 степени Целзијуса.

„У већини подручја се бележе и тропске ноћи, а оборена је и секвенца рекорда када је у питању број узастопних топлих ноћи на подручју Велике Британије“, навео је Сладић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept