Početna » ПРИМЕНА НОВОГ СИСТЕМА ЗА ПРИЈАВУ ПРАЊА НОВЦА ОД 1. ЈАНУАРА

ПРИМЕНА НОВОГ СИСТЕМА ЗА ПРИЈАВУ ПРАЊА НОВЦА ОД 1. ЈАНУАРА

од Паланка данас
0 Коментар

Примена новог електронског система ТМИС-2 путем којег ће и нефинансијски сектор моћи да пријави сумњиве активности Управи за спречавање прања новца и финансирања тероризма (УСПН) почеће да се примењује 1. јануара наредне године.

ТМИС 2 је нов начин пријаве сумњивих трансакција и предствља електронску размену података између УСПН и обвезника Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

До сада је финансијски сектор приступао систему, а од првог дана наредне године то ће моћи и нефинансијски сектор, што ће им омогућити да електронским путем изврше пријаву сумњивих активности.

Све рачуновође, књиговође, ревизори и порески саветници, око 8.231 привредних субјеката у Србији који послују у овим секторима, потребно је да се упознају са Законом о спречавању прања новца и финансирања тероризма и начином како да се препознају сумњиве активности у сфери спречавања прања новца и финансирања тероризма.

„Природа посла рачуновође је да прокњижи пословну промену на основу рачуноводствених исправа које им клијенти достављају. Међутим, неки од тих докумената могу бити лажни и фиктивни, што повећава ризик да рачуновође могу бити злоупотребљене од организованих криминалних група и појединих клијената у сврху прања новца и финансирања тероризма“, објашњава Славица Плазинић, власница и директорка фирме „Порески Обвезник“, преноси Привредна комора Србије.

Једна од алатки која ће омогућити бољу превенцију јесте нови систем ТМИС 2 – електронски систем за пријаву сумњивих активности Управи за спречавање прања новца од стане нефинансијског сектора, сматра Плазинићева.

С обзиром да је сектор рачуновођа означен као средње рањив и високо изложен претњи од прања новца, важно је да се кроз обуке и семинаре УСПН, који се реализују уз подршку Привредне коморе Србије, упознају са законом и допринесу превенцији, учествују у едукацији и подизање свести пословне заједнице о ризицима.

Такође, поред рачуновођа, за најрањивије секторе сматрају се области некретнина, игара на срећу и поштанских оператора.

„Због свега тога, ПКС већ пет година организује са Управом за спречавање прања новца обуке и семинаре у областима и на теме значајне за рачуновође“, рекла је секретарка Удружења за стручне, научне и техничке делатности ПКС Маја Стошковић.

ПКС и УСПН су до сада организовали око 60 обука у регионалним привредним коморама и онлајн.

Пружаоци рачуноводствених услуга сматрају да се смањење изложености претњи може постићи изградњом и јачањем институција, разменом информација надлежних органа и укрштањем података, адекватном применом мера сразмерно ризицима, делотворним и одвраћајућим санкцијама против починилаца као и трајним одузимањем имовине.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept