Početna » РУЖИЋ: НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА НА НАСИЉЕ У ШКОЛАМА, УЏБЕНИЦИ ИЗ БИОЛОГИЈЕ БИЋЕ ИЗМЕЊЕНИ

РУЖИЋ: НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА НА НАСИЉЕ У ШКОЛАМА, УЏБЕНИЦИ ИЗ БИОЛОГИЈЕ БИЋЕ ИЗМЕЊЕНИ

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да се уводи нулта толеранција на насиље у школама и нада се да ће искључење двојице ученика из Техничке школе у Трстенику, због инцидента са професорком, бити прекретница у борби против насиља у школама.

„Такође, очекујем да ово неће бити сезонска борба против ове пошасти, већ да ће на дужи рок цело друштво – сви ресори Владе, родитељи, наставници, бити уједињени и усмерени на овај посао“, рекао је Ружић у интервју Новостима.

Навео је да, упркос свему, неће дозволити да се баца „тамна сенка“ на просветни систем, у коме од предшколског до факултетског нивоа има милион и 100.000 деце.

Ружић је истакао да је најмањи проценат пријављеног насиља према наставницима, а да је највише вршњачког и вербалног насиља.

„Мој апел је да нико не ћути, а директори који прикривају насиље биће санкционисани. То треба да пријаве и наставници, родитељи, сви који су у просветном ланцу. Увешћемо нулту толеранцију на насиље“, истакао је Ружић.

Министар је додао да, ако су школе друге куће, породице морају да буду прве и нагласио да и родитељи морају да се позабаве својом децом.

„Не могу школе бити замена за породицу. Све потиче из породице, а ако сви заједно будемо посвећени овом проблему, и резултати ће бити бољи „, сматра министар просвете.

Говорећи о захтеву просветних радника да добију статус службеног лица, Ружић каже да није стекао утисак да су синдикати уједињени по том питању.

„Постоји бојазан и код самих просветних радника да, поред права, такав статус носи и потенцијалну кривично-правну одговорност уколико прекрше закон“, истакао је министар и додао да ће о томе расправљати недавно формирана Радна група за борбу против насиља у школама.

Нагласио је да је рад те групе ограничен, како би се што пре добили резултати, те да ће до краја првог полугодишта бити одлучено да ли је потребна измена неких закона и подзаконских аката додајући да је један од предлога да се забрани уношење мобилних телефона у учионице.

Објашњавајући потребу за увођењем државне матуре и захтевима Универзитета да постоји прелазни период, у коме ће се паралелно полагати и пријемни испити, министар истиче да би тиме концепт државне матуре изгубио супстанцу и најављује да ће обавити разговор са свих седам државних универзитета у циљу изналажења решења.

„Крајње је време да факултети покажу пуну спремност за сарадњу, да доставе своје предлоге како виде државну матуру. Без обзира на аутономију универзитета, факултети морају да схвате да су они недостајућа карика да би се државна матура увела“, поручио је Ружић.

Говорећи о најави да ће национални уџбеници бити издавани у националном заводу, министар је казао да је о томе остварена сарадња са колегама из Републике Српске како би уџбеници од националног интереса били припремљени и како би имали истоветан садржај.

Ружић је казао и да ће уџбеници из биологије који су „подигли прашину“ због „џендер идеологије“, бити измењени у складу са мишљењем Националног просветног савета.

„Научна поставка није мењана, нити може бити. Измене се односе на идеолошка и социолошка тумачења, а наравно да је струка била консултована у складу са законском процедуром“, навео је Ружић.

Додао је да се слаже и да српски језик добије још виши статус уколико је могуће.

„Међутим, то је питање око којег стручњаци морају да се окупе и договоре како да се то интегрише у наставни план и програм, без консеквенци по друге предмете, односно да не оптеретимо ђаке додатним часовима, јер сличне захтеве имају и наставници других предмета, односно њихова удружења“, рекао је Ружић.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept