Početna » ШТА ЈЕ СВЕ НЕОПОРЕЗИВАНО КОД ЗАРАДА?

ШТА ЈЕ СВЕ НЕОПОРЕЗИВАНО КОД ЗАРАДА?

Већини послодаваца радници представљају највећу трошковну ставку, ипак постоје и неке олакшице у виду неопорезивог дела зараде који послодавци могу исплатити својим запосленима.

од Паланка данас
0 Коментар


Послодавац не плаћа порез на примања запосленог по основу накнаде трошкова превоза за долазак и одлазак са рада и то до висине цене месечне превозне карте у јавном саобраћају, односно до висине стварних трошкова превоза, а највише до 4.040 динара месечно.Пореза су ослобођене и дневнице за службено путовање у земљи – до 3.012 динара по основу целе дневнице. Такође, порез се не плаћа ни за службено путовање у иностранство, највише до 50 евра дневно. За утврђивање пореза на зараде по основу дневнице за службено путовање у иностранство, примања изнад неопорезивог износа од 50 евра конвертују се у динарски износ по званичном средњем курсу Народне банке Србије на дан обрачуна трошкова.

Нопорезивим делом зараде третирају и накнаде превоза на службеном путовању у иностранству.

Послодавци у још неколико случајева ослобођени плаћања пореза на основу Закона о порезу на доходак грађана, али да за сваку исплату постоји одређен лимит:

Солидарна помоћ за случај болести, здравствене рехабилитације или инвалидности запосленог или члана његове породице – 50.173 динара
Поклон деци запослених, старости до 15 година, поводом Нове године и Божића – 12.544 динара
Јубиларна награда запосленима – 25.085 динара
Помоћ у случају смрти члана породице запосленог – 87.799 динара
Солидарна помоћ за случај рођења детета – до висине просечне зараде исплаћене у Републици према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике.
Помоћ у случају смрти запосленог или пензионисаног запосленог – 87.799 динара
Стипендије и кредити ученика и студената – 38.458 динара

Зарадом се у смислу Закона о раду не сматрају ни следећа примања:

  • Новчана помоћ која служи за лечење запосленог у земљи или иностранству, у висини стварних трошкова лечења, документовано рачунима здравствене установе која је лечење извршила, као и документовани трошкови превоза и смештаја за потребе лечења тог лица
  • Солидарна помоћ за случај рођења детета до висине просечне зараде исплаћене у Републици Србији
  • Дневна накнада коју остварују припадници Војске Србије у вези са вршењем службе, сагласно прописима који уређују Војску Србије
  • Накнаде трошкова смештаја и исхране за рад и боравак на терену
  • Отпремнине при одласку у пензију
  • Уговор о стипендији власник фирме може склопити са студентом којег планира да запосли. Тада месечни неопорезиви део стипендије износи 30.967 динара.

Уговор о стипендији власник фирме може склопити са студентом којег планира да запосли. Тада месечни неопорезиви део стипендије износи 30.967 динара.

Извор: Бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept