Početna » ШТА СЕ МОРА ПРИЈАВИТИ ЦАРИНИЦИМА НА УЛАСКУ И ИЗЛАСКУ ИЗ НАШЕ ЗЕМЉЕ?

ШТА СЕ МОРА ПРИЈАВИТИ ЦАРИНИЦИМА НА УЛАСКУ И ИЗЛАСКУ ИЗ НАШЕ ЗЕМЉЕ?

Шта све треба пријавити цариницима како бисте избегли казну и која правила важе за уношење и изношење материјалних ствари из Србије. Ево и одговора.

од Паланка данас
0 Коментар

„Имате ли шта да пријавите?“ – питање је цариника на које ако дате искрен одговор, границу прелазите без проблема. Међутим, незгодна ситуација по вас настаје онда када покушате да преварите закон.

-Најчешће се кријумчари гардероба, техничка роба, цигарете, али доста често имамо и прекршаје који су везани за унос и износ девиза у већем износу од дозвољеног- каже Синиша Антонијевић, шеф Царинске испоставе Хоргош.Ипак, дешава се и да путници, како страни тако и домаћи, направе овакве прекршаје из разлога јер су недовољно информисани о прописима који их очекују на свим граничним прелазима наше земље.

–Путник у сврху путовања може да има код себе лекове (прописану терапију) за своју употребу или употребу кућног љубимца, у количини и за употребу не дужу од петнаест дана, може да носи лаптоп, има право да пренесе једно жестоко пиће (1 литра), један парфем, 50 цигарета, 50 грама дувана, понеки спортски реквизит и наравно лични пртљаг. Дакле, све то што ми можемо да препознамо као предмете који су му потребни у току путовања– објашњава Антонијевић.

Путник са собом може унети и изнети храну у разумној количини, за коју је очигледно да је намењена за личне потребе и потребе чланова породице, а која је фабрички упакована. Уколико се уноси храна животињског порекла и ту постоји ограничење – највише један килограм. Није потребно пријавити лични накит (савет је да за скупље ручне сатове или накит имате потврду о пореклу робе), конзоле за игре и сличне уређаје, опрему за зимске спортове и чамце дужине до пет и по метара. Kада је у питању транспорт новаца, ту су законске одредбе јасне – лимит је 10.000 евра (било да је реч о еврима или некој другој валути). Уколико се уноси већи износ од тог, грађани су дужни да то пријаве царинском службенику, док се из земље може изнети више новца, али само ако путник поседује исељеничку визу и доказ о ођављеном пребивалишту у Србији. Све то се пријављује преко одговарајућег обрасца који се предаје у два примерка, од којих цариник задржава један у евиденцији, а други враћа грађанину.

-Унос новца у земљу је слободан, али су путници дужни да пријаве износ који је већи од 10.000 евра за шта ће добити потврду од царинске службе. Имају право да унесу робу која је у вредности до стотину евра без царине, а роба која је већа од те вредности подлеже плаћању царине увозних даџбина и то по јединственој царинској стопи која износи 10 одсто, на шта се додаје и ПДВ од 20 посто- појашњава шеф Царинске испоставе. Треба бити опрезан и са правилима која се односе на пренос специфичне робе.

-Што се тиче робе која је веће вредности, односно робе чија вредност је преко три хиљаде евра, за њу се путници упућују на робно царињење. То није могуће царинити по скраћеном поступку и неће моћи да се заврши поступак на граничном прелазу. Kада су у питању уметничких дела, без обзира да ли су она некоме за поклон, или вредније књиге, за то путници морају да имају дозвле од надлежних институција– напомиње Антонијевић.

Уколико вас цариник заустави и пронађе нешто што нисте пријавили, а требали сте – предвиђене су новчане казне и до чак четвороструког износа вредности робе која је предмет прекршаја. У одређеним случајевима предузима се и заштитна мера одузимања дотичне робе, као и возила ако вредност робе прелази трећину вредности превозног средства.

суботицаданас.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept