Početna » ШТА ТРЕБА ЗНАТИ О МАЛИМ БОГИЊАМА?

ШТА ТРЕБА ЗНАТИ О МАЛИМ БОГИЊАМА?

Мале богиње су акутно, веома заразно, вирусно обољење.

од Паланка данас
0 Коментар

Многи не разликују мале богиње (морбили) од овчијих (варичеле). Често их мешају и мисле да су прележали мале богиње, које, међутим, нису могли чак ни студенти медицине да виде последњих деценија, јер је као болест потпуно потиснута и данас врло ретка.
Од када су медији почели да прате вест о епидемији малих богиња и проблему ниског обухвата вакцинисане деце, јавност се узбуркала. Често се могу чути коментари и ЗА и ПРОТИВ вакцинације, али великом броју људи није ни јасно око чега се диже фрка.

Оговор је једноставан: Већина нас и не зна разлику између богиња од којих се оболевало и оболева на нашим просторима.

Иначе, постоје три врсте богиња – мале богиње (морбиле), црвенка (рубеола) и овчије богиње (варичеле). Оне које смо „сви ми прележали у детињству и није било ништа страшно“ су варичеле, никако мале богиње!

Вирус се преноси капљичним путем (кашљањем, кијањем или у директном контакту са секретом из носа или ждрела инфицираних особа). Оболеле особе су најзаразније од другог до четвртог дана пре и до четири дана након избијања оспе. Kод ове болести се региструју сезонске осцилације у јављању са порастом оболевања током периода касне зиме и пролећа. Човек је једини природни резервоар вируса.

Kлиничка слика и компликације болести

Инкубациони период (време од изложености вирусу до појаве првих симптома болести) просечно износи 10–12 дана (а креће се у интервалу од 7 до 18 дана). Почетак болести карактеришу повишена температура, малаксалост, црвене и водњикаве очи, цурење из носа и кашаљ. Kарактеристична црвена макулопапулозна оспа се прво јавља на лицу, унутар 2–4 дана од почетка симптома, а потом се шири ка трупу и екстремитетима. Оспа обично траје 4–6 дана и најчешће је праћена благим перутањем коже.

Тешка клиничка слика са компликацијама се јавља код недовољно ухрањене деце, посебно оне која имају недостатак витамина А у исхрани, код оних особа код којих је имунски систем ослабљен због неке друге болести, чешћа је код деце млађе од пет и особа старијих од 20 година.

Особе које су прележале мале богиње имају доживотни имунитет.

Пад имунитета после болести може да траје неколико недеља и разлог је повећане осетљивости на друге инфекције, а посебно на инфекције које узрокује Стрептоцоццус пнеумониае. Kомпликације се јављају у око 30 одсто пријављених случајева, а чине их инфекције средњег уха (7–9 одсто), проливи са дехидратацијом (6 одсто), запаљење плућа (1– 6 одсто), слепило и постинфективни енцефалитис – запаљење мозга (један на 1000 случајева), као и субакутни склерозирајући паненцефалитис (ССПЕ) у један на 100.000 случајева.

Kао последица наведених компликација малих богиња могући су и смртни исходи.

Kо је у ризику да оболи?

Невакцинисана деца су у највећем ризику од оболевања, као и свака друга особа без обзира на узраст која нема имунитет (било да је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или није била у прилици да оболи од ове болести), наводи се на званичном сајту Института за јавно здравље Србије „Батут“.

Више на ову тему прочитајте ОВДЕ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept