Početna » СТИЖУ НОВИ ПОПУСТИ И СТАРИ ТРИКОВИ ТРГОВАЦА: Од 25. децембра почињу сезонска снижења, удружења потрошача позивају на опрез

СТИЖУ НОВИ ПОПУСТИ И СТАРИ ТРИКОВИ ТРГОВАЦА: Од 25. децембра почињу сезонска снижења, удружења потрошача позивају на опрез

СЕЗОНСКО снижење робе почиње од 25. децембра, а грађани треба да буду опрезни, јер је то период када су бројне злоупотребе продаваца. Из Националне организације потрошача Србије (НОПС) упозоравају да је мало правих појефтињења, а много маркетиншких трикова трговаца. Купци треба да знају, како истичу, да понуђена одећа и обућа на овом сезонском снижењу треба да буде из зимске и јесење колекције, а не летње.

– Снижења често нису реална, јер не знамо у ком периоду је дошло до промене цене – истиче Марко Драгић из НОПС. – Трговци имају обичај да подигну цене пре сезонског снижења за 20 до 30 одсто, а онда када почне акција огласе да је производ за толико процената појефтинио, а заправо се његова цена уопште није променила. То је непоштена пословна пракса и грађани треба да воде рачуна да их не привуче само оглашавање попуста.Он саветује потрашаче да извесно време прате цену производа који их занима, па да виде да ли је заиста појефтинио када почне сезонско снижење. Таква врста обмањивања купаца непосредно пре снижења, да би се онда огласило појефтињење, тешко се уочава. Према Драгићевим речима, ипак, има све више едукованих потрошача који примећују такве трикове и пријављују. Како указује, до таквих превара долази, јер недостаје инспекцијски надзор како би се проверавале улазне и излазне цене.

– Важно је да купци знају и да уколико је оглашен највећи проценат снижења, на пример 50 одсто, онда најмање једна петина производа мора да буде обухваћена тим попустом – указује Драгић. – Ако је понуђена роба у занемарљивој количини или са циљем да се потрошач наводи на куповину друге врсте производа, онда је то прекршај.

Драгић каже да када потрошачи уоче било коју злоупотребу то могу да пријаве тржишној инспекцији или организацијама за заштиту потрошача. Међутим, како истиче, није познато да је неки трговац одговарао због тих прекршаја. Зато је савет купцима да буду опрезни како би избегли преваре трговаца.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept