среда, мај 29, 2024
Početna » СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ГРАЂАНЕ: За замену столарије, изолације, фасаде, кровова и до 65 одсто вредности

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ГРАЂАНЕ: За замену столарије, изолације, фасаде, кровова и до 65 одсто вредности

МИНИСТАРСТВО рударства и енергетике расписало је јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине за учешће у пројекту "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији" који ће бити отворен до 29. априла, а очекује се да позив током лета буде упућен привредним субјектима и грађанима.

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да је обезбеђено довољно средстава, као и да постоји велико интересовање грађана за субвенције, наводи се у саопштењу.Ђедовић Хандановић подсетила је да грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора.

– Прошле године смо определили 1,79 милијарди динара бесповратних средстава за

санацију скоро 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији, чиме су постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила.  Овај пројекат трајаће до краја 2027. године до када ћемо укупно санирати око 50.000 домаћинстава широм земље, рекла је министарка.

Она је указала да је новитет да се од ове године издвајају значајне субвенције за социјално угрожена домаћинства.

– У том случају Министарство и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто

вредности енергетске санације. Тиме пружамо подршку социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије, уштеде новац и повећају комфор становања. Ово је само један од показатеља бриге за најугроженије грађане који и даље могу да се пријављују у локалним самоуправама за стицање статуса енергетски угрожених купаца и остваре право на умањење рачуна за гас, електричну енергију или грејање до 50 одсто, казала је Ђедовић Хандановић.

Додала је да су позивом предвиђени још повољнији услови за економски девастиране подручја, као и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено учешће Министарства и до 70 одсто.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је енергетска санација домаћинстава, али и

стамбених и јавних објеката, један од најважнијих приоритета рада Владе и ресорног
министарства, што је препознато и у програму „Скок у будућност – Србија 2027“ и да
се у побољшавање енергетске ефикасности тренутно улажу никада већа средства.

– Морамо да радимо више на унапређењу енергетске ефикасности јер је она део

енергетске и зелене транзиције. У Србији се троши три и по пута више енергије у односу на европски просек, због чега је важно да наставимо да подржавамо домаћинства да примене мере енергетске ефикасности чиме могу да остваре уштеде у потрошњи енергије између 25 и 30 одсто, поручила је министарка.

Пројекат се реализује у сарадњи са Светском банком, а јавни позив је објављен на сајту Министарства рударства и енергетике и трајаће до 29. априла 2024. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept