Početna » СУТРА И НАЈВЕЋИ ГРЕШНИЦИ МОГУ ДОБИТИ ОПРОСТ, СЛАВИМО СВЕТИТЕЉКЕ КОЈЕ СУ СЕ ПОКАЈАЊЕМ ВИНУЛЕ У ЦАРСТВО НЕБЕСКО

СУТРА И НАЈВЕЋИ ГРЕШНИЦИ МОГУ ДОБИТИ ОПРОСТ, СЛАВИМО СВЕТИТЕЉКЕ КОЈЕ СУ СЕ ПОКАЈАЊЕМ ВИНУЛЕ У ЦАРСТВО НЕБЕСКО

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници сутра славе сећање на две светитељке које су живеле раскалашним и блудним животом, али су се покајале и тако заслужиле царство небеско.

Оне и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе – у питању су преподобна Пелагија и преподобна Таиса.
Преподобна Пелагија била је хришћанска мученица и светитељка из 5. века изузетне лепоте. Легенда каже да је могла да помути разум и заведе сваког мушкарца и да је то користила. Била је плесачица и проститутка и на тај начин се много обогатила.

Kада је чула проповед епископа Нона о Страшном Суду и казни грешника све се променило! Пелагија је одлучила да се крсти и промени свој живот.

– Смилуј се мени, грешној, оче свети, крсти ме и научи ме покајању: ја сам море безакоња, амбис пропасти, мрежа и оруђе ђаволско – молила је према предању Пелагија у једном манастиру и свештеници су је крстили и помогли јој да окаје грехе.Ову молитву изговарају грешне жене које траже помоћ и опрост грехова.

Пелагија је онда своје огромно богатство поклонила сиромашнима и тајно отишла у Јерусалим, где се под мушким именом, као монах Пелагије, затворила у једну ћелију заветовавши себе на живот пун поста, молитве и искушеништва.

Тако је провела три године пре него што је, очишћена од грехова и спокојна, умрла 461. године.

Осим дана Преподобне Пелагије, српска православна црква сутра слави и сећање на хришћанску светитељку Преподобну Таису.И она је била грешница која је младост провела у блуду и радећи као проститутка. Таиса је од детињства учена оваквом животу јер ју је на зло наговарала рођена мајка. Зато је један од ученика Светог Антонија Великог – Пафнутије Сидонит, чувши за Таисину причу, решио да је спасе.

Отишао је код ње и платио јој ноћ. Помисливши да је прерушени монах само још једна муштерија, Таиса га је одвела кући, а онда је он почео да јој приповеда о Страшном суду и казни која чека све грешнике.

Након тога, Таиса се толико покајала због својих дела, да је разделила све своје богатство и замонашила се. Након година покајничког и испосничког живота, изашла је из манастира и убрзо након тога преминула 340. године.

Света Таиса се појављује као лик у Франсовом роману Таида (1890), по којем је касније настала истоимена опера Жила Маснеа и неми филм.

Преподобне Пелагија и Таиса и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept