Početna » СУТРА KРЕЋЕ ШKОЛА, А ЂАЦИ ЗА 10 ДАНА ВЕЋ ИМАЈУ ОДМОР: Детаљан распоред, ево када се завршава ова школска година

СУТРА KРЕЋЕ ШKОЛА, А ЂАЦИ ЗА 10 ДАНА ВЕЋ ИМАЈУ ОДМОР: Детаљан распоред, ево када се завршава ова школска година

Распуст за неке ученике завршних година почиње касније

од Паланка данас
0 Коментар

Прослава 1. маја ове године биће у понедељак који је нерадни дан, а такође ће нерадно бити у уторак, а пошто празницима претходи викенд, ђаци ће имати слободна 4 дана.

Тако ће основци и средњошколци бити на мини распусту од 29. априла до 3. маја када поново полазе у школу.Након овог распуста у мају, основци и средњошколци неће имати ниједан распуст до краја школске године која је за основце 6. јуна, док ће средњошколцима летњи распуст почети 20. јуна.

Распуст за неке ученике завршних година почиње касније

Иако се сви ученици радују распусту и слободном времену, за ученике завршних разреда основних и средњих школа прави растерећени распуст почеће када заврше полагање матура.

Матура за основце одржава се 21, 22. и 23. јуна. Они ће на овој матури за разлику од претходних година када су уз српски језик и математику полагали комбиновани тест, ове године уместо њега полагати један од предмета по избору.

Ђаци који завршавају основну школу више неће припремати седам предмета за малу матуру, већ три предмета. Обавезни остају српски (матерњи) и математика, а трећи тест ће бити по избору од пет понуђених – историје, географије, физике, хемије и биологије.

Осим ових новина, промењен је и систем бодовања, тако ће српски и математика носити 14 поена, а комбиновани тест 12. Из школе ђак може донети максималних 60 бодова, и то ако је на крају године имао закључене све петице од шестог до осмог разреда.

Kада су средњошколци у питању, они ће пријемне испите полагати 12, 13. и 14. маја, па 19, 20. о 21. маја. Међутим, њима ће право растерећење стићи неколико недеља пре распуста, пошто ће у 1. и 2. јуна полагати пробну државну матуру, која ће од школске 2023/24. године заменити претходне пријемне испите.

Kако је за „Блиц“ објашњено увођење државне матуре у интересу је деце, пошто ће деци олакшати припрему и дати им више прилика да упишу жељени факултет. Додатно, Министарство просвете настоји да на тај начин укине паралелизам где деца полажу у матичним школама и на пријемним испитима на факултетима полажу исто.

Факултети махом пристају да укину пријемне

Подсетимо, Правни факултет Београдског универзитета први је најавио да прихвата да државна матура која је планирана за 2024. годину буде једини услов за упис на ову високошколску установу, што значи да бруцоши у школској 2024/2025. години неће полагати пријемни испит, уколико државна матура буде имплементирана.

Осим Правног државну ће матуру уместо пријемног испита признавати и Шумарски, Биолошки, Географски факултет у Београду. Пријемни испит укидају и Грађевински факултет и Технолошко-металуршки факултет.

Ипак, поједини факултети и даље неће моћи да упишу будуће студенте без пријемног испита који приказује њихове посебне склоности и способности. Сходно томе, Факултет спорта и физичког васпитања и Медицински факултет у Београду задржаће пријемне испите, док ФПН и Учитељски факултет и даље чекају одлуку наставно-научног већа.

Према информацијама којима тренутно располаже Ректорат Универзитета у Новом Саду у погледу вредновања резултата државне матуре, пет факултета – Правни факултет, Технолошки факултет, Грађевински факултет у Суботици, Педагошки факултет у Сомбору и Економски факултет у Суботици неће уводити додатне пријемне испите и/или испите за проверу склоности и способности за упис ни на један студијски програм.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept