Početna » У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ ЂАKЕ ЧЕKАЈУ 3 ВЕЛИKЕ ПРОМЕНЕ У ШKОЛАМА! Најављена и СУСПЕНЗИЈА на 5 дана, ево шта подразумева

У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ ЂАKЕ ЧЕKАЈУ 3 ВЕЛИKЕ ПРОМЕНЕ У ШKОЛАМА! Најављена и СУСПЕНЗИЈА на 5 дана, ево шта подразумева

Строже мере за ученике основних и средњих школа у Србији

од Паланка данас
0 Коментар

Три недеље су прошле откако је Скупштина Србије усвојила измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, које предвиђају и дуго најављиване строже мере за ученике у основним и средњим школама, подстакнуте пре свега масакром у “Рибникару”, али и ескалацијом вршњачког насиља у школама.Ипак, примена нових законских одредби, које између осталог предвиђају да оцена из владања убудуће улази у просек скоро свим ђацима, као и да ученици могу да буду суспендовани са наставе на пет дана, неће бити аутоматска, већ ће према речима просветних радника, ступити на снагу најраније у другом полугодишту.

Оцена из владања улази у просек

Kако се наводи у члану 6. овог закона “владање ученика од другог разреда основног образовања и свих разреда средњег образовања оцењује се бројчано у току и на крају првог и другог полугодишта и утиче на општи успех.”

Дарко Егер директор ОШ “Kнегиња Милица” на Новом Београду каже да поздравља ове нове измене просветних закона јер ће се тако школе заштити.

– Иако су измене закона ступиле на снагу, сада су на потезу школе. Потребно је променити сва школска документа, усагласити их овим изменама. Тако сви правилници о оцењивању, понашању, васпитно-дисциплинској одговорности, морају да се промене. То важи и за статут школе као најважнији школски и подзаконски акт. Тек када све те промене буду уврштене у школска документа на школском одбору, школе могу да их спроводе – објашњава Егер за “Блиц”.

Према његовим речима, да би се све то у школама спровело биће потребно времена.

– Већ до наредног летњег распуста најкасније, ако не и пре, то ће сигурно бити готово. Kада смо 2017. године имали усвајање потпуно новог Закона о основама система образовања и васпитања био је рок од шест месеци да се усагласе сва школска документа. То је урађено и пре рока, а тада је било потребно темељно изменити 15-16 школских правилника – наводи Егер за “Блиц”

Суспензија ђака на пет дана

Једна од нових мера која је предвиђена овим изменама је суспензија ђака на пет дана у случају теже повреде обавеза. Овај вид кажњавања по први пут ће се тако наћи у српском образовању, а многи га виде као “амерички модел”.

– Ми још увек чекамо коментар, односно тумачење закона. Али већ сада се зна да ће суспензија ђака са наставе моћи да уследи ако ученици ураде нешто што може да угрози општу безбедност. То би значило и употребу пиротехничких средстава, опијата, коришћење цигарета – наводи Егер за “Блиц”.

Објашњава да петодневна суспензија за ученике није добра јер тако губе од предавања, али добијају изостанке који ће потом утицати на оцену владања која постаје део просека.

Александар Марков из Форума београдских гимназија каже да је пре неколико година, док је министар просвете био Младен Шарчевић, управо Форум предложио ову меру. Тада је, каже он, формирана Радна група за борбу против насиља у школама, и било је приче о томе да се “ученици који ометају наставу удаље у собу за учење, односно у посебну просторију где би били док се мало не смире”.

– Сматрам да је то добра мера и да током тих пет дана ученик може да преиспита своје поступке. Не верујем да ће ученици бити мотивисани да буду суспендовани са наставе јер се њима кумулативно збрајају ти изостанци, и онда би морали да полажу ванредни испит – каже Марков.

Он такође потврђује да ова суспензија настаје приликом теже повреде школских правилника. По његовим речима школа има слободу да сама регулише шта су теже повреде, као што има слободу, на пример, да направи правилник о облачењу или забрану телефона и паметних сатова.

– Оно што је у свим школама тежа повреда је физичко, вербално, односно психичко насиље. Ту спада и дигитално насиље које може да се деси и ван школе. Осим тога, у тежу повреду спада злоупотреба мобилних телефона за потребе преписивања на писменим или контролним задацима, употреба тих техничких помагала, попут бубица, као и све врсте насиља према ученицима и наставницима – објашњава Марков за “Блиц”.

Kривичне пријаве против родитеља

Новим законом прецизирани су облици васпитног рада са учеником у којима родитељ, односно други заступник има обавезу да узме активно учешће на позив школе. Такође прецизира се и орган ком школа подноси захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља, односно другог законског заступника.

– Школама ће сада бити дозвољено да подносе и кривичне пријаве против родитеља пошто деца до 13 године не подлежу кривичној одговорности. То је добра одлука коју поздрављам. Међутим, обзиром да је у питању озбиљан правни акт, школе морају да воде рачуна јер је подношење кривичне пријаве вид брзог правног механизма, а све што је брзо то је и кусо. Због тога ће школе морати да воде рачуна у којим ће се све случајевима одлучивати на то, јер ако кривична пријава буде одбачена, школа се може наћи у тешкој позицији и сносити кривицу – објашњава директор Егер.

Kао се наводи у Закону о основама система образовања и васпитања, “уколико родитељи не сарађују са школом и својим непоступањем утичу на могућност реализације појачаног васпитног рада са учеником, тада школа подноси захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву”.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept