Početna » У СРЕДУ СЕ СЛАВИ ПЕТРОВДАН, ЕВО КОЈИ СУ ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА

У СРЕДУ СЕ СЛАВИ ПЕТРОВДАН, ЕВО КОЈИ СУ ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА

Српска православна црква 12. јула обележава Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

од Паланка данас
0 Коментар

Петровданским слављем завршава се Петровски пост и почиње причешће верника који су поштовали правила предвиђена каноном Цркве, али се и овај дан пости, будући да ове године пада у среду.

Овај празник помен је на страдање светих апостола Петра и Павла, које се догодило у Риму 67. године нове ере, а према неким изворима 69. године нове ере.Петар је рођен у месту Витсаида, на обалама Галилејског језера, и био је један од дванаесторице апостола и нераздвојни Христов пријатељ и следбеник.

„Ти си, Петре, стена на којој ћу саградити цркву своју и врата паклена неће јој ништа моћи“, каже Јеванђеље по Матеју.

Након Христовог вазнесења и силаска Светог Духа на апостоле, проповедао је веру по Палестини, Сирији, Антиохији, Малој Азији и Риму, где је два пута боравио. Kао епископ провео је седам година у Антиохији и тада је за следбенике Христовог учења настао појам хришћани. За време владавине императора Нерона у прогону хришћана ухваћен је и бачен у тамницу.

Павле, који се пре крштења звао Савле, рођен је у Тарсу. Био је веома образован и имао је статус грађанина Рима. Павле није спадао у групу прве дванаесторице апостола, већ у седамдесет других апостола.

У младости је био ревносан прогонитељ хришћана, вере коју су тадашњи Јудејци сматрали за јерес. Kада је кренуо у Дамаск, на путу је севнула муња и зачуо се глас с неба: „Савле, Савле, зашто ме прогониш“, након чега је ослепео. Савле је три дана био слеп, али му се вид вратио после крштења.

Узевши име Павле, од речи „паулус“ што значи мали, проповедао је хришћанство на већем подручју Медитерана. Дванаест посланица светог Павла чини део Новог завета.

Павле је ухапшен у Риму и бачен у тамницу. Погубљен је заједно са Петром. Павлу је одрубљена глава, а Петар је разапет на крст наопачке. На иконама ова два свеца представљају се заједно – Петар држи кључеве у руци, а Павле мач.

Обичаји за Петровдан

Уочи Петровдана најстарији укућанин бере по један цвет петровца за сваког у кући. Тако намењене побија их у земљу где их нико неће ни видети ни дирати. Сутрадан, рано, кад га нико не гледа, одлази да погледа цветове. Kоме од укућана цвет стоји право – биће здрав; коме је клонуо – биће болешљив; коме је увенуо – умреће.

На овај празник не иде се у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола.

Постоји веровање да на овај дан свети Петар дели јабуке деци на оном свету. Из тог разлога развио се читав низ обичаја међу којима је и оно да у новој години пре Петровдана не треба јести јабуке.

Верујући у ово казивање, у прошлости су се многе мајке које су изгубиле децу уздржавале од једења јабука пре Петровдана, из страха да због тога на овај празник њихово дете на оном свету неће добити јабуку.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept