УЧЕНИЦИ СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ ПОСЕТИЛИ ИНСТИТУТ ЗА ПОВРТАРСТВО У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Дана 7.06.2019. године, ученици средње школе “Жикица Дамњановић” посетили су, заједно са својим професорима, “Институт за повртарство” у Смедеревској Паланци. Реч је о ученицима трећег разреда, образовног профила “Техничар за заштиту животне средине”.

У уводном делу обратила им се Љиљана Радисављевић, руководилац службе за заједничке послове, која је говорила о историјском развоју самог института, као и о успешном пословању ове научно-истраживачке установе. Оно што је било занимљиво јесте да је институт основан давне 1946. године и то од стране дипл. инж. Милана Шишковића, иначе бившег ученика школе “Жикица Дамњановић”.

Током ове посете ученицима је одржано предавање на тему “Примена соларизације у агроеколошким условима Републике Србије у циљу биолошког сузбијања земљишних патогена поврћа у заштићеном простору”. Предавање је одржао др. Слађан Аџић, научни сарадник самостални саветник за дораду и праћење квалитета семена.

“Соларизација земљишта” јесте метода коју су развили запослени у Институту. Реч је о потпуно природном начину дезинфекције земљишта, применом високе температуре под утицајем сунчеве светлости. Употребом одговарајуће опреме постиже се тзв. “кување земљишта” на 60 степени целзијусових у року од шест недеља. Притом се у ризосфери (15cm од површине) уништавају штетни микроорганизми.

Након тога, ученици су обишли просторије института, као и површине на којима се налазе пластеници са разноврсним биљним културама. Показани су им пластеници у којима је примењена, и у којима није била примењена метода “Соларизације земљишта.” Могли су да уоче знатну разлику у напредовању и развоју биљака на земљишту са примењеном соларизацијом у односу на биљке које су посађене на земљишту без претходне соларизације.

Лела Белић, проф.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ucenici-ss-zikica-damnjanovic-posetili-institut-za-povrtarstvo-u-smederevskoj-palanci/