Početna » ВАЖНО ЗА СВАKОГ ГРАЂАНИНА СРБИЈЕ! МУП СЕ ОГЛАСИО НАЈНОВИЈИМ САОПШТЕЊЕМ

ВАЖНО ЗА СВАKОГ ГРАЂАНИНА СРБИЈЕ! МУП СЕ ОГЛАСИО НАЈНОВИЈИМ САОПШТЕЊЕМ

На сајту МУП, подсећа се да су поплаве честе елементарне непогоде које могу бити локалних размера – уколико погађају насеље или мање заједнице, или великих размера – уколико погађају читаве сливове река и већи број општина

од Паланка данас
0 Коментар

Фото: архива

Поплаве које су погодиле Србију, однеле су јуче један живот, дете од две године у Тутину. Поред Тутина, критична је ситуација у Пријепољу и Новом Пазару, које су, такође, погодиле поплаве услед изливања река након великих падавина претходних дана.

РХМЗ најављује да ће Лим расте и у наредних 12 сати а могуће је и да Ибар код Рашке пређе границу ванредне одбране од поплава, а ево шта треба радити, по саветима Сектора за ванредне ситуације МУП-а, у случају поплава.

На сајту МУП, подсећа се да су поплаве честе елементарне непогоде које могу бити локалних размера – уколико погађају насеље или мање заједнице, или великих размера – уколико погађају читаве сливове река и већи број општина.

„Време развијања поплава варира од случаја до случаја. Поплаве у равничарским крајевима се развијају полако, по неколико дана, за разлику од бујичних поплаве које се развијају брзо, некад и без видљивих знакова. Овакве поплаве формирају опасан и деструктиван плавни талас, који са собом носи муљ, камење, грање и отпад“.

До плављења долази и када ниво воде у рекама порасте толико да долази појаве подземних вода или до преливања преко насипа или када услед притиска воде на насипе дође до њиховог пробијања.

„До поплаве може доћи и услед пуцања и преливања бране због превеликог дотока воде – што проузрокује поплаву сличну бујичној поплави, али у много ширим и катастрофалнијим размерама. Поплаве се могу догодити свуда. Чак и врло мали потоци, речице, канали за одвод или кишни канали, који делују безопасно, могу изазвати поплаве већих размера.

Архива

 

Упутства за спречавање поплава у ризичним областима

Током периода кад нема поплава понашајте се одговорно, не бацајте отпад у реке, потоке и канале. Ако је отпад већ у коритима и каналима, пријавите надлежној комуналној служби.

У градовима где је код јаких киша појачано отицање вода, не бацајте отпад и не прекривајте шахтове који одводе атмосферске воде.

Будите припремљени у случају да морате да напустите домаћинство – припремите ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима (батеријска лампа, пиштаљка, кабаница за кишу, топла одећа, дубока обућа – по могућству гумене чизме, флашу са пијаћом водом, транзистор и резервне батерије, штап, канап и слично).

Ако живите низводно од брана информишите се који је сигнал за опасност, колико времена вам је потребно да се склоните и која је сигурна граница за склањање у случају њеног рушења.

Преко средстава јавног информисања пратите стање и упозорења о могућој поплави.

По могућству припремите џакове са песком које у случају наиласка поплаве можете ставити на улаз и затворите сва места на кући кроз које може да уће вода.

Не преграђујте водотокове како би правили акумулацију воде у летњем периоду.

Упутства за понашање током поплава

Слушајте радио и телевизију ради информација.

Будите свесни да су бујичне поплаве могуће. Уколико постоји ризик, одмах пређите на више спратове куће. Не чекајте инструкције да бисте то урадили.

Држите се даље од електричних каблова.

Избегавајте области које су познате по клизиштима и одронима.

Не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду.

Упутства за понашање уколико је евакуација неопходна

Узмите припремљене нужне ствари и по могућству организовано напустите домаћинство како бисте се склонили на сигурно. Будите кооперативни и сарађујте са спасилачким екипама.

Уколико имате времена, пожељно је да обезбедите свој дом, искључите струју на главном прекидачу, искључите све електричне уређаје.

Уколико нађете времена да обезбедите свој дом на овај начин, не додирујте електричну опрему ако стојите у води.

Упутства у случају да морате да напустите дом

Не ходајте кроз воду која се креће.

Kретање кроз воду дубине 15 центиметара може изазвати пад. Уколико морате да прођете кроз воду – ходајте тамо где се вода не помера. Kористите штап да би проверили дубину воде и чврстину тла под водом.

Не улазите возилом у поплављена подручја. У случају да вас поплавна вода опколи, напустите возило и уколико је могуће безбедно пређите на више тло. Не прелазите брзаке и потоке пешице нити колима.

Евакуишите домаће животиње, а ако то не можете ослободите их из објеката у којима су смештене.

Упутства за понашање после поплава

Слушајте извештаје на вестима о водоснабдевању, као и да ли је безбедно пити воду.

Избегавајте плавну воду – она може бити загађена муљем, уљем, бензином или фекалном канализацијом. Вода може такође бити под струјним напоном од подземних каблова.

Избегавајте воду која је у покрету.

Будите пажљиви у областима са којих се плавна вода повукла, путеви су можда оштећени и опасни.

Вратите се у своје домове само пошто надлежне службе прогласе да је то безбедно.

Немојте користити електричне апарате пре провере.

Очистите и дезинфикујте све површине.

Држите се даље од зграда које су окружене плавним водама.

Будите пажљиви при улажењу у зграде због скривених оштећења која су могла да настану

Оспособите оштећене септичке јаме и друге канализационе системе што је раније могуће – уколико су оштећени могу да постану велики здравствени ризик.

Очистите и дезинфикујте све што је поквашено. Муљ који остаје после плавне воде, може да садржи канализационе отпатке и хемикалије.

Уколико приметите угинуле животиње обавестите надлежну службу на телефонске бројеве 193 или 1985;

Упамтите! Чак и када се плавна вода повуче, опасност постоји.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept