Početna » (ВИДЕО) БАЛЕТ НА КУЛТУРНОМ ЛЕТУ-Гала вече са балетским звездама, први пут у Смедеревској Паланци

(ВИДЕО) БАЛЕТ НА КУЛТУРНОМ ЛЕТУ-Гала вече са балетским звездама, први пут у Смедеревској Паланци

од Паланка данас
0 Коментар

Трупа Константина Костјукова, првака балета Народног позоришта, балетског педагога и кореографа – у пуном саставу и у пуном сјају – приредила је гала вече, на коме су наступиле наше познате балетске звезде: Татјана Татић, Јовица Бегојев и Јован Веселиновић – прваци балета, и солисти балета, Теодора Спасић и Милица Јевић Дрндаревић.Упркос олујном невремену напољу, паланачка публика је у башти биоскопа Културног центра уживала у добро компонованом програму, у оквиру кога су изведене познате деонице из „Лабудовог језера“ и „Крцка Орашчића“, Пјотра Иљича Чајковског, „Дон Кихота“, Лудвига Минкуса, и савремених балета, „Ко то тамо пева“, Вокија Костића, и „Краљице Марго“, Горана Бреговића. Поменуте деонице, под кореграфском палицом Константина Костјукова, који је непосредно руководио овим гала програмом, извдене су технички прецизно, са истинским емотивним набојем, који прати уметност балета.

Пред паланачком публиком представљена је естетика балета, уметничке форме која ретко кога оставља равнодушним, независно од тога какво предзнање има о овој уметности или класичној музици. Садржај концерта показао је да и класична балетска остварења, и савремени балети, у свом уметничком изразу упућују на своје давнашње дионизијско порекло, својеврстан спој аполонског склада и неукротивости ероса.

За разлику од Русије, и многих других земаља света, балетска уметност је у Србији дуго имала елитни статус. Пројекат извођења балетских представа у унутрашњости Трупе Константина Костјукова – у коме се акцентује само тело у покрету, односно умеће игре, који траје више од десет година, у том је смислу значајан допринос упознавању становништва у унутрашњости, које живи далеко од балетског репертоара, са изражајним средствима ове сценске уметности.

Гала вече, у извођењу наших најпознатијих уметника, одушевило је публику у Смедеревској Паланци, у којој никада до сада није изведен прави балетски програм. Културно лето је потврдио да и у унутрашњости постоје не само љубитељи балета, него и публика која уметност игре прихвата на први поглед, разумевајући изражајна средства и специфичну наративну структуру ове уметности.
В.Ђ.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept