Početna » (ВИДЕО) МАГИЈСКИ РЕАЛИЗАМ НА СЦЕНИ-Представа Истина на паланачком културном лету

(ВИДЕО) МАГИЈСКИ РЕАЛИЗАМ НА СЦЕНИ-Представа Истина на паланачком културном лету

Културно лето у Смедеревској Паланци траје већ месец дана. После прошлонедељног отварања изложбе, и представљања путпописа, публика је 29. јула поново била у прилици да ужива у позоришној уметности.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Представ Истина, састављена од ромске музике и текстова Ксеније Зечевић, Бранка Радичевића и Мирослава Антића – у извођењу Лидије Вукићевић и Јелице Сретеновић, представља специфичан ауторски пројекат, мотивисан идејом да се на оригиналан начин представи свет Рома.Користећи текстове и стихове, Лидија Вукићевић је приступила реализацији поменуте идеје средствима која су блиска магијском реализму. Митови и збиља, реалност и сновиђења, овде су испреплетани и помешани, а како представа одмиче све је доминатија нарација о надреалном – магијском и мистичном свету, представљеном као тешко разумљиви топос, с оне стране свакидашњег рационалног и сврховитог окружења.

У том смислу, ромски је свет својеврсна опозција, не само ужурбаној свакодневици, лишеној снова и маштарија, него и доминирајућим вредностима нашег времена. Истина, као средишње место рационалног миљеа, у том је смислу такође релативизована и суочена са другачијим, индивидуалниом истинама, проистеклим из маште и интимних разговора са Богом,  које предочава ова представа.

Овакав приступ сам по себи није оригиналан – памтимо га још из чувеног филма „Табор лети у небо“, али текстови, посебно Мике Антића, несумљиво представљају свецифичан ракусрс – који уноси свежину у поменути уметнички жаргон.

Лидија Вукићевић лако и уверљиво, песмом, игром и глумом, представља имагинарни ромски свет, успостављајући, од првог појављивања, добру комуникацију са публиком. Епизода Јелице Сретеновић доприноси овој комуникативности представе, односно њеном ненаметљивом указивању на надрационална искуства, које персониофикују Роми и њихова бременита историја.

Публика је несумљиво уживала, у песмама, глуми, стиховиома и нарацији. Треће позоришно вече овогодишњег Културног лета утолико није разочарало бројне гледаоце. Културно лето је тек на половини, и очекује нас богат и разноврстан програм и током августа.

В.Ђ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept