Početna » (ВИДЕО) ОБЕЛЕЖЕНО 148 ГОДИНА ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

(ВИДЕО) ОБЕЛЕЖЕНО 148 ГОДИНА ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

Црвени крст у Србији је једно од 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

од Паланка данас
0 Коментар

Данас обележавамо 148. година од оснивања Црвеног крста Србије и међународног признања у непрекидном трајању. Црвени крст у Србији основан је 6. фебруара 1876. године у Београду на иницијативу др Владана Ђорђевића.Међу првим задацима новооснованог друштва било је збрињавање избеглица које су долазиле у тадашњу Србију због херцеговачког устанка. У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста је окупило око 2.000 чланова и основано 35 пододбора у земљи. Исте године, на иницијативу Српског Друштва Црвеног крста, Кнежевина Србија је потписала Женевску конвенцију, а 11. јуна те године, Српско Друштво Црвеног крста је постало члан велике породице друштва Црвеног крста у свету, добивши признање од Међународног комитета Црвеног крста.

Црвени крст Србије је данас највећа и најстарија хуманитарна организација у земљи која својим деловањем и програмима које реализује потврђује свој потенцијал за спровођење ефикасних и ефективних програма и активности користећи своју мрежу организација, едуковане професионалне сараднике и волонтере у корист најугроженијих људи и локалних заједница.

Своје циљеве остварује радећи са многобројним партнерима. У раду Црвеног крста учествује преко 900 запослених, више десетина хиљада волонтера и 193.276 чланова Црвеног крста. Паланачки Црвени крст основан је две године касније и од тада па све до данашњих дана ради у свим областима и спроводи активности, јасно дефинисаних циљева Црвеног крста Србије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept