Početna » ВИДЕО) ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА “ЖЕНЕ” У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ВИДЕО) ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ЖЕНЕ“ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар
Arhiv

У Историјском архиву „Верослава Вељашевић“ синоћ је отворена изложба фотографија „Жене“ аутора Бојане Дашић и Бобана Јанковића из Историјског архива из Ниша. Изложба је уприличена у сусрет Међународном празнику жена 8. марта.

Најстарије фотографије жена, које посудује Историјски архив Ниша, настале су у атељима, где можемо видети грађанску и народну ношњу Ниша са почетка 20. века. Из периода социјализма могу се видите фотографије које представљају жене равноправне са мушкарцима, на радним местима у Машинској индустрији, Индустрији Ратко Павловић, Дуванској индустрији.

Ту видимо развој друштвеног тока од периода Краљевине Србије, до пре неких 40, 50 година – рекла је ауторка Бојана Дашић.Изложбу је отворио председник општине Никола Вучен. Он је том приликом истакао да у општини Смедеревска Паланка више од половине становништва чине жене.

„Од укупног броја предузетника који су регистровани на подручју наше општине, 40% су женског пола. Такође, на одговрним друштвеним функцијама су жене, као функционери, директори јавних предузећа и установа, а у општинској управи од укупно 140 запослених 88 су жене. Ови подаци сведоче да жене све активније учествују у различитим областима јавног живота.

Влада Републике Србије је питање равноправности полова препознала као једну од својих приоритетних циљева. Усвојен је Закон о родној равноправности, као и Стратегија за родну равноправност, која утврђује правце кретања, како да на најбољи начин остваримо поменути циљ, рекао је Вучен приликом отварања синоћне изложбе фотографија у Историјском архиву.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept