Početna » ЗАШТО СЕ “НЕИСКОРИШЋЕНИ” ГОДИШЊИ ОДМОР НЕ МОЖЕ ПРЕНЕТИ У ДРУГУ ПОЛОВИНУ ГОДИНЕ?

ЗАШТО СЕ „НЕИСКОРИШЋЕНИ“ ГОДИШЊИ ОДМОР НЕ МОЖЕ ПРЕНЕТИ У ДРУГУ ПОЛОВИНУ ГОДИНЕ?

Зашто постојећа регулатива у Србији ограничава пренос „неискоришћеног“ годишњег одмора на другу половину године. Сазнајте више о препорукама представљеним у НАЛЕД-овој Сивој књизи 15 за побољшање флексибилности за раднике и унапређење радних пракси.

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији је све чешћи позив да се радницима омогући флексибилнији приступ годишњем одмору, као што сугерише једна од препорука НАЛЕД-ове Сиве књиге 15. То би се могло постићи укидањем услова да се први део годишњег одмора мора се узимати непрекидно најмање две недеље.Важећи Закон о раду омогућава запосленима да годишњи одмор користе ођедном или у више сегмената. Међутим, први део одсуства мора се користити непрекидно 10 радних дана и мора се користити у истој календарској години у којој је стечено право на одсуство. Преостали дани се могу пренети и искористити до 30. јуна наредне године.

„Досадашња пракса је показала да значајан број запослених не користи први део годишњег одмора у потребном трајању од две недеље. У зависности од потреба и захтева посла, запосленима је често потребно мање дана, најчешће пет или чак мање. често прижељкују другачији распоред одсустава, али због постојећег законског оквира послодавци не могу да се прилагоде својим жељама. То је нешто због чега инспекције рада критикују послодавце током инспекцијског надзора“, каже Иван Радак, начелник за односе са јавношћу НАЛЕД-а.

Према Радаковим речима, намера законодавца је увођењем ове одредбе била да се запосленима омогући дужи непрекидни одмор. Међутим, због разноликих потреба запослених и различитих врста послова, потребно им је омогућити већу флексибилност и избор.

„Наша препорука је да се први део одсуства користи две недеље, али не би требало да буде обавезно да се користи у континуитету. Истовремено, постоји неоправдано ограничење постављањем рока до којег први део мора бити коришћен, а то је крај календарске године. У пракси се овај рок често незванично прекорачи“, додаје Радак.

Остале препоруке НАЛЕД-ове Сиве књиге 15 Поред наведеног, Сива књига 15 представља низ унапређених и нових препорука за унапређење положаја радника у Србији.

Међу 15 приоритетних препорука су предлози за дигитализацију документације везане за радне односе. Поред одобрења за годишњи одмор и платних листића, запосленима би требало омогућити да примају и документе издате електронским путем као што су потврде о породиљском одсуству, евиденција о плаћеном или неплаћеном одсуству, правилник о систематизацији и друга релевантна документа. Штавише, међу приоритетним препорукама је дугогодишња иницијатива за проширење успешне електронске процедуре регистрације сезонских пољопривредних радника на друге секторе у којима преовладава висок ниво неформалне запослености, као што су грађевинарство, туризам, угоститељство и послови за подршку домаћинству.

Да би се побољшао положај и стандард радника и олакшала административна оптерећења, Сива књига 15 такође препоручује смањење фискалног оптерећења на најниже плате.

У Србији су најниже плате високо опорезоване у поређењу са другим земљама, што доприноси већој инциденци рада на црно. У књизи се предлаже укидање обавезе давања доказа о трошковима превоза, што је поступак који оптерећује и запослене и послодавце. Имплементацијом система е-боловања смањила би се и потреба радника за прикупљањем и подношењем документације. У области рада, Сива књига 15 препоручује регулисање аранжмана за рад на даљину, ревизију института за пробни рад и друго. СЕО Наслов: Истраживање ограничења преношења годишњег одмора у Србији СЕО Опис:

Извор: Бизнис у регионуPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept