Početna » Због чега је све више несрећа са ПЛИНСКИМ БОЦАМА у Србији и како да их спречите?

Због чега је све више несрећа са ПЛИНСКИМ БОЦАМА у Србији и како да их спречите?

Жена у Параћину погинула је након експлозије плинске боце у њеном стану. Од силине експлозије цео спрат и део зграде су уништени. Због несреће, Општински Штаб за ванредне ситуације у Параћину донео је закључак о проглашењу ванредне ситуације у делу града где се експлозија догодила. Овакве несреће, нажалост нису ретке у Србији. Професор Владимир Цветковић са Факултета безбедности за Н1 каже да је узрок оваквих несрећа најчешће низак ниво безбедносне културе грађана.

од Паланка данас
0 Коментар


Ана С. се кобног дана вратила са посла и хтела је највероватније да скува кафу када је дошло до стравичне експлозије која ју је кроз терасу избацила из стана на трећем спрату.

Утврђено је да је експлодирала плинска боца која је буквално разнела стан несрећне жене, али и оштетила целу зграду, због чега су евекуисани сви станари.



Према незваничним информацијама, плинска боца која је експлодирала замењена је два дана пре трагедије и вештачењем ће се утврдити да ли је она била прописно постављена и да ли је била технички исправна.

Грађани, каже Цветковић, најчешће нису довољни едуковани како се правилно користе плинске боце, па су и узроци незгода неправилно коришћење уређаја и непрописно одржавање.

Поред тога, због недостатка новца грађани често купују половне или неисправне плинске боце које нису атестиране и не односе их у овлашћење пунионице, већ ту услугу користе на пумпама.

Цветковић објашњава и да се гуме које воде од плинских боца до потрошача, али и вентили се морају мењати на сваке две године, а саме плинске боце после 10 година морају се поново атестирати.

Грађани, закључује професор, зато што немају новац користе половне боце, не провере њихову исправност и често врше пуњење на неовлашћеним пунионицама.

На питање да ли боца пуца сама од себе има ли нам претходно да неки сигнал упозорења, Цветковић истиче да су плинске боце тако конструсиане да имају сигурносни вентил и да само у ретким ситуација се догоде еклсплозије. А ако дође до квара, постоји сигурносни венитил који испушта гас да би се смањио притисак.

Међутим, ако вршите пуњења на пумпама често долази до течне фазе где се гас прелива у сам потрошач и долази до експлозије, упозорава.

Он додаје да се плинске боце морају држати два метра од потрошача, да је неопходно да постоји одговарајући простор за чување, а у пропан бутан се додају и специјални мириси да би грађани осетили мирис као знак упозорења када цури гас. Али ако се пуњење врши на пумпама не постоји тај додатак да осете мирис.

Шта када дође до цурења?

Када дође до цурења у најкраћем временском периоду потребно је отворити све прозоре и врата, а вентил на боци затворити, пише Н1.

Важно је кад се осети мирис и проветри просторија да се не укључују било какви електрични уређаји или прекидачи јер мала варница може довести до експлозије.

Ако се плинска боца запалила најбоље је пребацити преко ње противпожарно ћебе и тако ће је угасити, а ако грађани нису храбри или стручни за то, довољно је да отворе све прозоре и врата, да не укључују електричне уређаје и ако могу да изнесу боцу. Ако се и то плаше да учине, најбоље је да напусте стан и да обавесте ватрогасну јединицу.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept