Početna » „ЗНАК ЗНАЧИ ЖИВОТ“ НА ХИЉАДЕ САОБРАЋАЈНИХ ЗНАКОВА ГОДИШЊЕ БУДЕ ОШТЕЋЕНО

„ЗНАК ЗНАЧИ ЖИВОТ“ НА ХИЉАДЕ САОБРАЋАЈНИХ ЗНАКОВА ГОДИШЊЕ БУДЕ ОШТЕЋЕНО

од Паланка данас
0 Коментар

У последње четири године у нашој земљи је украдено или уништено више од 25.000 саобраћајних знакова и друге техничке опреме на путевима. Штета премашује милион евра. Како би подигли свест о значају исправне саобраћајне сигнализације „Путеви Србије“, уз подршку РТС-а, до 15. октобра спроводе акцију „Знак значи живот“.

Украдени, уништени, оштећени, исписани. Сваке године на српским путевима на хиљаде саобраћајних знакова и путоказа постаје неупотребљиво.

Већина заврши у старом гвожђу због скупих материјала од којих су направљени, а неретко постану део ограде око нечијег имања.

„Најчешће имамо оштећења у виду графита и отуђења, односно крађе сигнализације која се препродаје. То су материјали од челика и алуминијума. Неко у тој сигнализацији види одређену корист и примењује те материјале у домаћинству. Што се тиче графита, то најчешће раде навијачке групе“, рекао је Небојша Чубрило из ЈП „Путеви Србије“.

Починиоци најчешће не размишљају о томе да уништен или украден саобраћајни знак неког учесника у саобраћају може коштати живота.

„И вертикална и хоризонтална сигнализација су јако битне јер возачу пружају веома важне информације од које зависи како ће се понашати. Јако је проблематично кад негде недостаје одређена сигнализација или кад једноставно она није видљива или није читка јер у тим ситуацијама возач коме није познат тај део пута може направити грешку која ће га јако скупо коштати или неког другог, наравно“, навео је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Недостатке и евентуална оштећења бележе службе предузећа за одржавање путева, који свакодневно обилазе деонице пута.

„У овој ситуацији кад практично обнављамо нешто што смо већ имали на путу не видимо тај напредак на квалитетан начин зато што једноставно морамо уложити средства и вратити оно што смо имали на путу уместо да уложимо у унапређење и за повећање свих учесника у саобраћају“, додао је Чубрило.

Путари не заборављају инцидент из 2016, када је само неколико дана после пуштања у саобраћај деонице ауто-пута између Љига и Прељине однето два километра жичане ограде и 20 поклопаца за шахтове.

ТопПрес/  Извор: РТС

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept