Početna » АКО СЕ БАВИТЕ ОВИМ ПОСЛОВИМА У ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И СА 50 ГОДИНА

АКО СЕ БАВИТЕ ОВИМ ПОСЛОВИМА У ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И СА 50 ГОДИНА

Није редак случај да пензионери оду у пензију и пре 65 године. Према званичним подацима, сваки десети пензионер оде у пензију пре своје 65 године.

од Паланка данас
0 Коментар

Прошле године је тачно 170.426 пензионера било на листи који су остварили бенефицирани радни стаж, што значи да им се једна година радног стажа рачунала као 14 или 15 месеци или чак и годину и годину и по дана.И на тој листи били су многи, и наше комшије и рођачи и чланови уже породице. Јер на листи је скоро 40 индустрија и институција и разна занимања су у питању.

Право на бенефицирани радни стаж имају сви који су запослени на пословима на којима је рад нарочито тежак, опасан и штетан по здравље са једне стране. На листи су и послови чије је обављање ограничено навршењем одређених година живота, али и они који утичу на пад физиолошких функција у мери да онемогућавају рад.

Посматрајући институције на листи су запослени у МУП, БИА, ВБА, ВОА, Министарству спољних послова, Управи за извршење кривичних санкција, Пореској полицији, Војсци Србије, а од децембра 2019. године и судије, тужиоци и заменици тужиоца.

МУП, МСП, БИА, ВБА, ВОА, Управа за извршење кривичних санкција, Пореска полиција, Војска Србије: са навршењем 55 година живота и 24 године стажа осигурања од чега 14 година ефективно проведених на радним местима на којима се стажа осигурања рачуна са увећаним трајањем

подофицир и официр у Војсци Србије: 53 године живота и 40 година пензијског стажа

пуковник у Војсци Србије: 54 године живота и 40 година пензијског стажа

припадници специјалних јединица БИА, ВБА и ВОА: 53 године живота и 20 година ефективно проведених на одређеним специфичним пословима у специјалној јединици

остали полицијски службеници: 60 година живота и 25 година рада од чега 15 година ефективно проведених на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

Са друге стране, право на бенефицирани радни стаж имају и занимања дефинисана у Правилнику о радним местима, односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

На том списку се налази 37 различитих индустрија, тј. сектора:

Рудници
Геолошка и рударска истраживања
Црна металургија-железаре
Обојена металургија
Ливнице
Ковачнице
Производња ватросталног материјала
Ватростално зидање
Производња и прерада нафте и производња течног нафтног гаса
Шумарство и дрвна индустрија
Хемијска индустрија
Наменска производња експлозива и експлозивних материја
Речна бродоградња и бродоремонт
Производња стакла
Саобраћај
Изградња и одржавање далековода и надземних водова
Грађевинарство
Графичка индустрија
Кожарско-прерађивачка индустрија
Текстилна индустрија
Гумарска индустрија
Фармацеутска индустрија
Производња електричне енергије (термоелектране и топлане)
Производња акумулатора
Индустрија меса
Индустрија каблова
Рад на ниским температурама
Рад под водом
Индустрија вискозних производа и целулозе
Производња хлора и лужине
Комунална делатност
Здравствене установе
Производња вагона
Уметничка делатност
Нуклеарна постројења и лабораторије

Да би се стаж осигурања рачунао са увећаним трајањем потребно је да се лице ефективно бавило опасним пословима минимум 10 година, за старосну пензију, и 5 година, за инвалидску пензију. Такође, право на бенефицирани радни стаж имају и сви који сами себи плаћају стаж, под условом да се утврди да су заиста радили тешке и опасне послове који су законски обухваћени овом бенефицијом.

Како се рачуна бенефицирани радни стаж?
У случају бенефицираног стажа, сваких 12 месеци ефективно проведених на пословима на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем, рачуна се највише као 14, 15, 16 или 18 месеци стажа осигурања.

Стаж осигурања рачуна се са увећаним трајањем под условом да је на радним местима односно пословима из члана 53. овог закона осигураник ефективно провео укупно најмање 10 година, односно укупно најмање пет година ако је утврђена инвалидност.

Стаж осигурања се увећава само за време које је ефективно проведено на раду.

Како утиче на висину пензије?
Из ПИО Фонда објашњавају да висина пензије, сходно прописима о пензијском и инвалидском осигурању, зависи и од пензијског стажа који је навршио осигураник. Како се стаж осигурања увећава за време које је ефективно проведено на раду на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, и то у зависности од степена увећања стажа осигурања који су утврђени за рад на таквим радним местима, то за исте периоде рада, запослени који су радили на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем могу да наврше више укупног пензијског стажа од запослених који нису радили на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

На тај начин, дужина укупно навршеног пензијског стажа осигураника, у који улази и стаж осигурања са увећаним трајањем, може утицати на висину пензије. Исто тако, осигураницима из члана 42. Закона о ПИО, осим осигураницима из члана 42. став 1. тачка 4а тог закона, који испуњавају услове у погледу пензијског стажа за стицање права на старосну пензију из члана 43. и 43а тог закона, износ пензије се увећава за 20 одсто, у складу са чланом 79. Закона о ПИО.

Раст пензија зависи од усклађивања пензија, без обзира на то да ли је корисник имао навршен стаж осигурања са увећаним трајањем или не.

Снижавање старосне границе због бенефицираног радног стажа
Како пише на сајту Завода за социјално осигурање, старосна граница се снижава осигуранику, који је на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), навршио најмање 2/3 од укупно навршеног стажа осигурања, зависно од степена увећања стажа за по једну годину, и то:

за сваких пет година проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 14 месеци;

за сваке четири године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 15 месеци;

за сваке три године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 16 месеци;

за сваку једну годину и шест месеци проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 18 месеци.

Старосна граница се може снизити највише до 55 година живота, а осигураницима који раде на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем тако да се 12 месеци рачуна као 18 месеци, старосна граница се може снизити највише до 50 године живота.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept