Početna » ЕВРОСТАТ: Минерална ђубрива коришћена у ЕУ за 10 одсто мање него годину дана раније

ЕВРОСТАТ: Минерална ђубрива коришћена у ЕУ за 10 одсто мање него годину дана раније

КОЛИЧИНА минералних ђубрива (азота и фосфора), коришћених у пољопривредној производњи широм Европске уније, износила је 9,8 милиона тона у 2022. години, што је представљало велики пад (од 10,3 одсто) у поређењу са претходном годином, објавио је данас Евростат.

Канцеларија ЕУ задужена за статистику додаје и да кумулативни пад износи 15,9 одсто у односу на релативни врхунац у 2017. години.Употреба ђубрива на бази азота у пољопривредној производњи ЕУ пала је на процењених 8,9 милиона тона у 2022. години, што је еквивалентно смањењу од 9,4 одсто у односу на годину дана раније.

Највише ђубрива на бази азота коришћено је у земљама које су међу главним пољопривредним произвођачима у ЕУ, посебно у Француској (2,0 милиона тона) и Немачкој (1,1 милион тона).

Употреба фосфорних ђубрива у пољопривреди ЕУ износила је 0,9 милиона тона у 2022. години, што представља пад од 17,9 одсто у поређењу са 2021.

Земље са највећом употребом ђубрива на бази фосфора у пољопривреди 2022. године биле су Француска, Шпанија, Италија и Румунија, што је чинило око половине укупне употребе Европске уније.

Смањење употребе минералних ђубрива у ЕУ у 2022. делимично је повезано са наглим порастом цена ђубрива након почетка рата у Украјини и увођења санкција Русији, наводи Евростат.

ТанјугYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept