Početna » КАКО ДО ПОМОЋИ ДРЖАВЕ КАДА ДОБИЈЕТЕ ДЕТЕ

КАКО ДО ПОМОЋИ ДРЖАВЕ КАДА ДОБИЈЕТЕ ДЕТЕ

Трудничко, породиљско, дечији додатак, једнократне и дугорочне помоћи – свака породица која добије дете у Србији суочава се са широком палетом нових појмова и услова који могу да им отежају или олакшају родитељство.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији, од јануара до септембра рођено 45.939 беба, што, како кажу у министарству, представља раст за један одсто у односу на исти период претходне године.

Маме и тате за рођење другог детета тренутно добијају нешто више од 243.000 динара и тај износ се исплаћује у 24 једнаке месечне рате од по 10.000 динара. За треће дете добијају више од 1.460.000 динара (120 једнаких месечних рата од по 12.000) динара, а за четврто дете нешто више од 2.190.000 динара (120 рата по 18.000 динара).

За рођење првог детета од 01. јануара 2022. године и касније, мајка има право на помоћ државе у износу од 300.000 динара, која се исплаћује једнократно.

Ово је једнократна помоћ коју добијају сви родитељи у Србији по рођењу детета, стоји у закону о Финансијској помоћи породици са децом

Они који добију друго дете добиће једнократно 100.000 динара и додатних 240.000 динара, а овај износ се исплаћује у 24 једнаке месечне рате по 10.000 динара.

Родитељски додатак за треће дете је једнократних 100.000 динара, а додатних 1,4 милиона динара се исплаћује у 120 једнаких месечних рата по 12.000 динара.

Они који добију четврту принову добијају 2,2 милиона динара што се исплаћује у 120 једнаких месечних рата по 18.000 динара.

Право на родитељски додатак може да оствари и мајка за пето дете, уколико је неко од деце умрло непосредно по рођењу и за њега није остварено право на родитељски додатак.

У том случају, износ је исти као и за четврто дете.

Мајке близанаца добијају додатак за прворођено, као и додатак за другорођено дете, док оне које су, на пример, добиле близанце после првог детета, добиће новац за другорођено и трећерођено дете.

Тако ће, на пример, мајка са једним дететом која је добила близанце, добити 200.000 динара одмах, 240.000 динара на 24 рате и 1,4 милиона динара на 120 рата.

Родитељски додатак престаје да се исплаћује ако родитељи напусте дете, ако се дете одсели из Србије, али и ако се утврди да деца нису вакцинисана или не похађају предшколску наставу, додаје се у закону.

Захтев за остваривање овог права може да се добије у градској или општинској управи за социјалну и дечију заштиту или може да се преузме са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Осим захтева неопходно је да мајка припреми и следећа документа:
1. Оригинале извода из матичне књиге рођених за сву децу и оверене копије тих извода

2. Оригинал уверења о држављанству мајке, не старији од шест месеци

3. Очитана лична карта и оригинал на увид

4. Оригинал пријаве пребивалишта за децу, не старији од шест месеци

5. Фотокопија оверене здравствене књижице мајке

6. Уверење да нисте лишени родитељског старања из суда с којим се потом иде у Центар за социјални рад да се добије званично уверење да мајка брине о детету за које је поднела захтев и да није лишена родитељског права у односу на старију децу

7. Фотокопија картице текућег рачуна код Поштанске штедионице, а уколико га немате биће вам отворен по службеној дужности

8. Kопија извода из матичне књиге венчаних, уколико сте венчани

Све папире које прикупља мајка требало би да прибави и отац детета уз додатак следећих, али само под условом да мајка није жива или не брине о беби:
1. Извод из матичне књиге умрлих за мајку

2. Уверење Центра за социјални рад о чињеници да је мајка напустила дете, одлуку суда да је мајка лишена родитељског права

3. Извештај комисије надлежног здравственог органа о тежој болести мајке или решење којим је мајка лишена пословне способности

4. Потврду надлежне установе о почетку и трајању издржавања казне затвора за мајку

5. Редослед рођења детета за које отац подноси захтев за признавање права на родитељски додатак, утврђује се према мајци

Захтев се подноси у породилишту у склопу е-пријаве новорођенчета, док у наредних шест месеци родитељи треба да прибаве остале папире. Од тренутка подношења до прве исплате прође неколико месеци, али после тога све уплате би требало да стижу на време око 20. у месецу.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept