Početna » КО МОЖЕ ДА ВАМ ЗАТРАЖИ ЛИЧНУ КАРТУ?

КО МОЖЕ ДА ВАМ ЗАТРАЖИ ЛИЧНУ КАРТУ?

од Паланка данас
0 Коментар

Вероватно сви знате да личну карту може да вам затражи полиција или комунална полиција.

Kомунална полиција може да Вас задржи до доласка полиције или са Вас доведе до полицијске станице.
Осим полиције и комуналне полиције, постоји још доста других субјеката који вам такође могу затражити лична документа, наравно уколико су за то овлашћени законом.

Данас постоји много прописа који овлашћују разне субјекте да вам затраже лична документа. Оно што је потребно да урадите, уколико вам документа затражи неко осим полицајца и комуналног полицајца, јесте да питате на основу ког закона то ради.

Дакле, према овим прописима и законима као што су Закон о спречавању прања новца, документа вам могу затражити у банци, суду, пошти, могу и овлашћени мењачи, друштва за управљање инвестиционим фондовима, друштва за управљање добровољним пензионим фондовима, даваоци финансијског лизинга, осигуравајућа друштва, предузетници и правна лица која врше делатност у промету и закупу непокретности, брокерско дилерска друштва, организатори посебних игара на срећу, овлашћени ревизори, мобилни оператери, адвокати, нотари, хотели…

Документа вам могу затражити чак и на трафици и у продавници и то на основу Закона о заштити потрошача, уколико је потребно да радник утврди да ли сте пунолетни.

Важно је да знате да нико нема права да задржи ваша документа, па чак ни полиција. Такође, субјекат који вам тражи лична документа мора за то бити овлашћен законом, а не подзаконским актом.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept