Početna » КОЛИКИ ЈЕ ГУБИТАК АКО СЕ РАНИЈЕ ОДЕ У ПЕНЗИЈУ? Женама је сада потребно ВИШЕ ГОДИНА, а једна ствар је посебно важна

КОЛИКИ ЈЕ ГУБИТАК АКО СЕ РАНИЈЕ ОДЕ У ПЕНЗИЈУ? Женама је сада потребно ВИШЕ ГОДИНА, а једна ствар је посебно важна

Умањење превремене старосне пензије је трајно

од Паланка данас
0 Коментар

Како јављају у ПИО Фонду, многи се интересују за превремену пензију без обзира што то са собом носи и трајне финансијске последице, прецизније трајно умањење пензије.Једна Ваљевка је питала колико у 2024. години жене треба да имају година радног стажа и живота да би отишле у пензију пре потребних навршених година за старосну пензију. Питала је да ли се у том случају пензија трајно умањује.

Из ПИО Фонда подсећају да су услови пензионисања за жене су од 1. јануара 2024. године промењени.

Од 1. јануара ове године је за оба пола за остваривање овог права потребно 40 година стажа и 60 година живота.

У 2023. години женама је било довољно да имају 59 година и 6 месеци живота.

Износ пензије се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец који недостаје до навршених година живота које су Законом о ПИО прописане за стицање права на старосну пензију (у 2024. години за жене то је 63 године и осам месеци, док је прошле године било 63 године и 6 месеци живота).

Умањење може максимално износити 20,4 процента и трајно је.

Остаје и у случају када корисник превремене старосне пензије наврши године живота прописане за стицање права на старосну пензију.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept