Početna » ПРЕД НАМА ЈЕ ПАКЛЕНА ГОДИНА Климатолог поручује: Србија на ВЕОМА НЕЗГОДНОМ месту, 2023. је била ЕКСТРЕМНА, али… Овог лета следи нам нови РЕКОРД

ПРЕД НАМА ЈЕ ПАКЛЕНА ГОДИНА Климатолог поручује: Србија на ВЕОМА НЕЗГОДНОМ месту, 2023. је била ЕКСТРЕМНА, али… Овог лета следи нам нови РЕКОРД

Проф. др Владимир Ђурђевић, наш познати климатолог, истакао је да ће се највероватније наставити тренд раста температуре и екстремних врућина и у 2024. години.

од Паланка данас
0 Коментар

Климатски феномен Ел Нињо пролази кроз свој врхунац почетком ове године, самим тим и 2024. има потенцијала да буде топлија чак и од претходне 2023, када су оборени сви температурни рекорди!Пролеће у фебруару, жива у термометру расте до 23 степена, афрички антициклон назван „Зевс“ пржио је до недавно Европу, а сада пролази и поред Србије. Посебну опасност за нашу земљу, када су климатске промене у питању представља и то што се она налази на подручју које се загрева брже од остатка света, па се поставља питање хоћемо ли у будућности гајити мандарине уместо шљива ако се овакав тренд настави?!

Климатолог др Владимир Ђурђевић истакао је ћемо због афричког антициклона колоквијално названог „Зевс“, у наредних десетак дана имати доста топлије и сувље време и то чак за 10 и више степени изнад онога што је очекивано за ово доба године.

Од 12. нас очекује постепено захлађење, па бисмо од 15. имали температуре које су очекиване за ово доба године. Након 15. фебруара имали бисмо јутарње температуре око нуле, док би преко дана ишле максимално до 10 степени, каже Ђурђевић.

Како истиче, Србију није заобишао тренд недостатка снега, који је погодио и остатак Европе, а главни кривац за то су свакако климатске промене.

Напомиње да је планета данас у просеку топлија за један степен, док је у нашем региону још више од једног степена.

Ми се загревамо дупло брже и код нас је то ближе два степена. Више температуре значе да ћете имати више кише него снега, а и када дође до акумулације снега значи да ће се он брже истопити и да ће у нашем и ширем региону ти скијашки центри почињу муку да муче са недостатком снега током зиме и довијају се шта да раде, каже Ђурђевић.

Да ли ћемо уместо шљиве гајити мандарине?

Упитан да ли ће тренд загревања довести до тога да гајимо мандарине уместо шљива, климатолог истиче да загревање управо зависи од нас самих и да, уколико се будемо држали споразума из Париза и даље ћемо остати на нивоу препознатљиве климе.

Треба да знамо да је загревање које нас чека у будућности, зависи од нас самих. Ако се будемо придржавали париског споразума ми ситуацију можемо задржати у оквирима који су прихватљиви, да не променимо климу до тог нивоа да буде непрепознатљива, каже Ђурђевић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept