Početna » МЕЊАЈУ СЕ ПРОПИСИ ЗА ЗАТАМЊИВАЊЕ СТАKАЛА НА ВОЗИЛИМА У СРБИЈИ? Ево шта би то могло да значи за НАШЕ ВОЗАЧЕ

МЕЊАЈУ СЕ ПРОПИСИ ЗА ЗАТАМЊИВАЊЕ СТАKАЛА НА ВОЗИЛИМА У СРБИЈИ? Ево шта би то могло да значи за НАШЕ ВОЗАЧЕ

Дакле, сви они који би да затамне стакла на својим возилима уштедеће на плаћању посебног техничког прегледа

од Паланка данас
0 Коментар

Агенција за безбедност саобраћаја предложила је да за мање преправке на возилима не буде потребан нови технички преглед, као ни потврда/сагласност произвођача, што значи да би затамњивање стакала могло да кошта мање. У тексту сазнајте и колико.Дакле, сви они који би да затамне стакла на својим возилима уштедеће на плаћању посебног техничког прегледа и на плаћању сагласности произвођача, а који су били неопходни за све мање преправке на возилима. Тако да, испод прочитајте рачуницу уштеде и када бисмо све ово могли да очекујемо.

Уштеда на техничком прегледу

Технички преглед углавном кошта од 5.000 до 6.000 динара. Међутим, када је у питању технички преглед који служи само за утврђивање измена на возилу, тј. лепљење фолија за затамњивање стакала, могуће је да наиђете на технички преглед који ће да кошта и мање, рецимо 3.000 динара (али, ништа не можемо да вам гарантујемо).

Углавном, само ова ставка може да снизи трошкове за око 40-50 евра са укупног трошка за затамњивање стакала.

Kолико кошта сагласност произвођача?

Сагласност произвођача кошта од 0 до 12.000 динара. Наиме, неки увозници (представници произвођача) ову сагласност уопште не наплаћују, неки не желе (или не могу) да издају овакав документ, па за њихове аутомобиле сагласност није потребна, док неке марке аутомобила уопште немају представника у Србији (нпр. Цхевролет, Цадиллац, Ровер, Сааб…), а неки сагласност наплаћују 2.000 или 2.400 дин, други 3.000, 3.500 или 4.000 дин, па то иде до 12.000 дин (мада су ту у питању само две луксузне марке).

Притом треба имати у виду да неки произвођачи имају исте цене за све врсте преправки, док је код неких цена сагласности за затамњивање стакала нпр. 3.000 дин, а нпр. сагласност за уградњу куке за вучу кошта 6.000 дин, колико кошта и сагласност за друге врсте преправки.

Стога обавезно на време проверите колико ће вас коштати сагласност произвођача.

Kолико кошта атест?

Испитивање (тзв. атестирање) у АМСС кошта 5.700 дин + 3.410 дин „држави“ (тако нам рекоше на више места на којима се обавља испитивање). Дакле, нешто преко 9.000 динара.

Kолико кошта само затамњивање стакала?

Цене могу значајно да се разликују – од 100 до 400 евра. У зависности од фолије која се лепи (постоје разни произвођачи, који притом имају разне врсте фолија. На пример, сервис Блацк Гласс има фолије произвођача Ллумар чије фолије за, рецимо, купе возила коштају од 120 евра за Басиц 4, преко 150 за Стандард 4, до 175 за Наноцерамиц 5, Наноцерамиц 6 Плус 6 за 220 и Наноцерамиц Луx 7 за 300 евра).

Затим, цене затамњивања стакала зависе и од самог сервиса који лепи фолије, као и од врсте возила (хечбек, лимузина, СУВ/караван, комби…). Наравно, негде можете да прођете јефтиније, негде скупље – само увек треба ставити све „на папир“ како би се видело који квалитет фолије се уграђује, колика је гаранција, итд. Ту је и сам квалитет радова, наравно.

Kада ће обавезан технички преглед и сагласност произвођача да буду укинути?

Нажалост, за сада је немогуће рећи када ће до тога доћи. Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима у ствари ће се омогућити да се пропишу ближи услови да се ова област дефинише кроз нови „Правилник о испитивању возила“.

Дакле, тек када Влада и Скупштина усвоје предложене измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима, биће омогућено прописивање ближих услова да се ова област дефинише кроз нови Правилник о испитивању возила.

Тренутно је немогуће проценити колико је времена потребно да обе процедуре буду завршене, пишу Половни аутомобили.

Јасно је свима – од возача до државних институција, да је апсолутно непотребно да се код затамњивања стакала плаћа сагласност произвођача (какве везе има произвођач са тиме што ће неко да затамњује стакла?) и да се плаћа додатни технички преглед на којем ће се „утврдити“ да су стакла затамњена, као да тај ауто не иде на испитивање, односно по атест, у АМСС…

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept