среда, мај 29, 2024
Početna » НЕСАВЕСНИ МЛАДИ ВОЗАЧИ: Више од 250 изгубило пробну дозволу због прекршаја

НЕСАВЕСНИ МЛАДИ ВОЗАЧИ: Више од 250 изгубило пробну дозволу због прекршаја

од Паланка данас
0 Коментар

Пробне возачке дозволе су одавно постале стандард, али се чини да нове генерације возача нису довољно упознате са ограничењима која оне намећу. Ово се види и кроз неславну статистику, према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око 250 возача са пробном возачком дозволом само током 2022. године остало је без исте због различитих прекршаја у саобраћају пише БлицОграничења за возаче са пробном дозволом

Возач са пробном возачком дозволом мора да поштује следећа ограничења током минималне две године:

 • Не сме да вози ауто са мотором јачим од 80 кW или 109 КС, осим под надзором особе старије од 18 година са најмање 5 година возачког стажа. Казна за овај прекршај је 20.000 до 40.000 динара или затвор до 30 дана.
 • Вожња је забрањена између 23 и 6 часова, без обзира на надзор. Казна је од 10.000 до 20.000 динара, 6 казнених поена и забрана вожње од најмање три месеца.
 • Брзина је ограничена на 110 км/х на аутопуту и 90 км/х на мото-путу. На осталим путевима се сме возити само до 90% од ограничења.
 • Забрањена је конзумација алкохола и психоактивних супстанци. Казна за алкохолисаност до 0,5 промила је 10.000 динара.
 • Возач не сме да телефонира нити да користи „хандс-фрее“ уређаје. Казна је 10.000 динара.
 • Млађи од 18 година не смеју да возе сами или да превозе више од три особе. Казна је 20.000 до 40.000 динара, затвор до 30 дана, 6 казнених поена и забрана управљања возилом од најмање 3 месеца.
 • Лице које врши надзор над малолетним возачем мора се побринути да возач вози безбедно. Казна за непридржавање овог правила је 10.000 до 20.000 динара.
 • Аутомобил мора имати налепницу „П“ са предње и задње стране. Казна за непостављање налепнице је 3.000 динара за возача и лице које га надзире.

Најчешћи прекршаји

Према извештају Агенције за безбедност саобраћаја, најчешћи прекршаји који доводе до губитка пробне дозволе су вожња између 23 и 6 часова, управљање возилом под дејством алкохола и прекорачење брзине.

Повратак возачке дозволе

Када се изгуби пробна возачка дозвола, поступак за њено враћање је сличан као и за сталну дозволу, али се разликује у броју казнених поена – 9 за пробну и 18 за сталну дозволу. Возач мора обавити посебан здравствени преглед, присуствовати обавезном семинару унапређења знања из безбедности саобраћаја, положити испит и измирити све финансијске обавезе.

Трошкови повратка возачке дозволе

Повратак возачке дозволе подразумева и финансијске обавезе које износе:

 • Пријаву за похађање семинара кошта 25.000 динара.
 • Полагање испита након семинара је 15.000 динара.
 • Издавање уверења за повратак возачке дозволе стаје 3.000 динара.

Закључак

Иако се о пробним возачким дозволама учи на теоријској настави у ауто школама, несавесни возачи не поштују довољно ограничења, што доводи до озбиљних саобраћајних прекршаја и губитка дозволе. Млади возачи морају бити свесни својих одговорности и поштовати законске прописе како би безбедно учествовали у саобраћају.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept