Početna » ОД. 1. НОВЕМБРА ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ НА ВОЗИЛИМА

ОД. 1. НОВЕМБРА ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ НА ВОЗИЛИМА

од Паланка данас
0 Коментар

Агенција за безбедност саобраћаја подсетила је данас возаче на законску обавезу да возила морају да имају зимске гуме у периоду од 1. новембра до 1. априла.

У саопштењу се напомиње да дубина газећег слоја, односно шаре на гумама мора бити минимум четири милиметра, али да се препоручује да замене гуме и пре него што до тога дође.

Пнеуматике старије од пет година потребно је детаљно контролисати једном годишње, док се пнеуматици који имају ознаку „М+С“ сматрају зимским пнеуматицима и могу се користити у наведеном периоду.

Разлика између летњих и зимских пнеуматика је значајна због њиховог састава, наводи се и додаје да су летње гуме отпорније на високим температурама, док су зимске од материјала који је отпорнији на ниским температурама.

На температури испод седам степени летње гуме губе своју најважнију карактеристику – добро приањање и њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици.

Разлика између летњих и зимских пнеуматика је и у дубини шаре, подсећа се у саопштењу и напомиње да су зимске гуме боље за употребу чак и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени, као и да је конструкција металног „костура“ зимских гума тврђа и отпорнија на механичке ударе.

Колика је „улога“ одговарајућих пнеуматика у безбедности саобраћаја говори и податак да око четири лица погине и 80 буде повређено сваког месеца услед клизавог коловоза због временских прилика, у зимском периоду године, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је, према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, возач дужан да у саобраћају на путу поседује зимску опрему и користи на прописан начин, те да је у супротном предвиђена новчана казна.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да прилагоде вожњу условима на путу, поштују саобраћајне прописе, држе одговарајуће одстојање и буду опрезни током вожње.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept