Početna » ОЛАКШИЦЕ ПРИ ДОБИЈАЊУ СРПСКОГ ДРЖАВЉАНСТВА И БОРАВКА

ОЛАКШИЦЕ ПРИ ДОБИЈАЊУ СРПСКОГ ДРЖАВЉАНСТВА И БОРАВКА

од Паланка данас
0 Коментар

Скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове донео је измене и допуне Закона о странцима и Закона о држављанству у Србији, са циљем поједностављења и убрзања процедуре за добијање дозвола боравка и држављанства, као и смањења административних процедура.Једна од кључних новина у изменама Закона о странцима је омогућавање добијања боравишне и радне дозволе у Министарству унутрашњих послова, што представља значајно олакшање како за раднике, тако и за послодавце. Овим новим правилом, послодавци могу поднети захтев за боравак и рад више страних држављана ођедном, што ће значајно смањити административне захтеве и убрзати процес добијања дозвола.

Такође, трајање радне дозволе продужено је са једне на три године. За стално боравиште странаца, новим изменама смањује се период чекања са пет на три године.

Једна од новина у вези са визама јесте њихово издавање у електронском формату. Ово ће значајно олакшати путовање држављана земаља које немају дипломатско-конзуларна представништва у Србији, а желе да посете земљу.

Измене Закона о држављанству такође доносе олакшице. Упис у књигу држављана ће бити поједностављен, а страни држављани који стално бораве у Србији моћи ће постати држављани Србије након три године, уместо досадашњих пет.

Kада су у питању супружници држављана Србије, који немају стално боравиште у земљи, новим изменама је омогућено да након 10 година брака стекну држављанство Србије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept