Početna » ПАЛАНАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА ОД 3. ОКТОБРА У СВИМ АМБУЛАНТАМА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

ПАЛАНАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА ОД 3. ОКТОБРА У СВИМ АМБУЛАНТАМА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

од Паланка данас
0 Коментар

У понедељак, 3. октобра 2022. године, у свим амбулантама Дома здравља Смедеревска Паланка, почеће вакцинација против сезонског грипа. За почетак, дому здравља је опредељено 1.500 доза четворовалентних вакцина против сезонског грипа –ВАКСИГРИП ТЕТРА (намењена свим старосним категоријама), произвођача Санофи Пастер.

Грип је велики јавноздравствени и социоекономски изазов, имајући у виду епидемијски потенцијал болести и компликације у групама у ризику, доводећи до смањења радне способности и оптерећености здравственог система.

Јужна хемисфера се суочила са повећаном стопом инциденције грипа ове сезоне. У Аустралији је сезона грипа почела раније него обично, а у току првог месеца забележена је скоро половина укупног броја случајева из претходне сезоне. Запажено је веће оболевање у дечијем узрасту, а значајан проценат оболелих је морао бити лечен у болничким условима. Поред тога, више земаља на северној хемисфери регистровало је активност вируса грипа веома касно, ван уобичајене сезоности. Због свега наведеног, укључујући већу осетљивост популације због изостанка излагања вирусу грипа током пандемије КОВИД-19, очекивано доминантно присуство типа А H3N2 вируса грипа у циркулацији, могли бисмо се суочити са масовнијим оболевањем у сезони грипа пред нама, посебно ако обухват имунизацијом приоритетних циљних група буде низак.

У складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику код трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са HИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом); код лица старијих од 65 година, прималаца трансплантата, као и код лица запослених у здравственим установама. Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама.

Након дуго година примене сезонске тровалентне вакцине против грипа, имајући у виду значајно учешће типа Б вируса грипа у оболевању популације на глобалном нивоу (20–30%), у састав вакцине поред два типа А вируса грипа уврштена су и два типа Б вируса, те је стога за ову сезону обезбеђена доступност четворовалентне вакцине.

Четворовалентна вакцина против грипа поред типа АH1N1 (А/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-лике вирус) вируса грипа, садржи типове АH3N2 (А/Darwin/9/2021 (H3Н2)-like virus) и два типа Б вируса грипа (B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-лике вирус) и B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2022/2023, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемисфере за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање у популацији у сезони 2022/2023.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи 6–12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација (најчешће запаљења плућа). Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци живота, према сажетку карактеристика лека. Преосетљивост на јаја (овалбумин, кокошије протеине), формалдехид, цетилтриметиламонијум бромид, полисорбат 80 или гентамицин су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају конгениталне или стечене имуносупресије (примена кортикостероида, цитотоксичних лекова или радиотерапије).

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против КОВИД-19 или са вакцином против обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније за лица у посебном ризику, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Вакцинацију против сезонског грипа треба организовати уз поштовање свих мера за превенцију ширења КОВИД-19.

Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.

Вакцинација ће се спроводити након дистрибуције према плану потреба на вакциналним пунктовима у домовима здравља који су надлежни за спровођење.

Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept