Početna » Рачуноводствена комора Србије тражи подршку шефа државе за измену Закона о електронском фактурисању

Рачуноводствена комора Србије тражи подршку шефа државе за измену Закона о електронском фактурисању

од Паланка данас
0 Коментар

Рачуноводствена комора Србије одржаће у четвртак, јавни стручни скуп испред Председништва Србије у Београду и тражити подршку председника Александра Вучића за измену Закона о електронском фактурисању, пошто, како су навели, тај пропис „урушава рачуноводствена начела“.„Реформа прописа мора бити у интересу државе, пореских обвезника и рачуновођа“, наведено је у саопштењу Коморе која нуди седам стручних предлога за успех те реформе, преноси Бета.

Чланови Коморе су оценили да Закон о електронском фактурисању урушава и рачуноводствене и евиденције пореза на додату вредност (ПДВ), дуплира посао и уводи правну несигурност у привреду и рачуноводство, а не доприноси већој наплати ПДВ-а.

Рачуновође су предложиле да се измени Закон о електронском фактурисању и Систем електронских фактура (СЕФ) буде у функцији Пореске управе у складу са Законом о пореском поступку и пореској администрацији (ЗПППА) и да се повежу базе података, СЕФ, Царина и Систем улазних фискалних рачуна (СУР).

На списку предлога је и да се рок издавања е-фактура усклади са Законом о рачуноводству, као и да се укину збирне и појединачне евиденције на СЕФ-у и да обвезници ПДВ-а издају е-фактуре свим купцима путем СЕФ-а, и онима који су у систему ПДВ-а и који нису.

Рачуноводствена комора тражи и да се неодобрене е-фактуре после одређеног рока третирају као да их је купац прихватио ако роба није враћена и промет услуга оспорен.

Рачуновође предлажу да се хитном изменим закона промене и одредбе везане за унос ПДВ-а на СЕФ из улазних докумената од 1. септембра 2024. док се у целости не проведе системска реформа и СЕФ не буде у оквиру Посебног информационог система Пореске управе.

Њихов предлог је и да се унапреде ПДВ евиденције кроз унапређену ПДВ пријаву која ће моћи да се збирно формира и на СЕФ-у и бити упоредива са подацима у ПДВ евиденцијама у главној књизи за одређени порески период на основу издатих е-фактура и унетих пореских обавеза и пореских ослобођења.

Предлог је и да се измени Правилник који уређује ПДВ евиденције и да се укине образац ПОПДВ, јер Србија, како су навели, има најсложеније ПДВ евиденције у Европи које отежавају рад, а не доприносе већој наплати ПДВ-а.

Комора тражи и да се укину казнене мере за евиденције на СЕФ-у према Закону о електронском фактурисању где се ПДВ евиденције и за рачуноводствене евиденције на основу е-фактуре примењују казнене мере, према Закону и ПДВ-у и Закону о рачуноводству.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept