Početna » СУЈЕВЕРЈЕ ИЛИ ЛОША СРЕЋА, ЗАШТО ЈЕ ПЕТАК 13 БАКСУЗАН ДАН

СУЈЕВЕРЈЕ ИЛИ ЛОША СРЕЋА, ЗАШТО ЈЕ ПЕТАК 13 БАКСУЗАН ДАН

ЧАK и они који нису сујеверни помало стрепе на овај дан.

од Паланка данас
0 Коментар

Веровање да петак 13. са собом доноси зло и несрећу, датира још од давнина. Шта се заправо крије иза овог датума и због чега је он толико контроверзан?
Kорене можемо да пронађемо још у Библији.

Према библијском предању, Тајној вечери, одржаној на Велики четвртак, присуствовало је 13 гостију, укључујући Исуса и његових 12 апостола (од којих га је један, Јуда, издао). Следећег дана је био Велики петак, дан Исусовог распећа.

Верује се да је распоред седења на Тајној вечери подстакао дуготрајно хришћанско сујеверје да је 13 гостију за столом лош знак тј. да је то призивање смрти.

Иако су негативне асоцијације на петак слабије, неки сугеришу и да имају корене у хришћанској традицији.

Ева је наговорила Адама да загризе јабуку баш у петак, Kаин је убио Авеља на петак 13, Велики потоп је започео у петак, Бог је на петак градитељима Бабилонске куле помешао језике, Соломонов храм разорен је у петак.

У петак, 13. октобра 1307. године, по наредби краља Филипа Четвртог похапшени су и спаљени сви темплари у Француској, а њихова имовина је заплењена.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept