Početna » Здравствене последице прекомерног излагања сунчевом УВ зрачењу

Здравствене последице прекомерног излагања сунчевом УВ зрачењу

Сунце представља извор живота и доноси нам свима много радости, те излагање његовим зрацима може бити пријатно, али у дужем трајању може бити и опасно! Проводећи време на отвореном простору у могућности смо да будемо физички активни, редукујемо стрес и производимо довољне количине витамина Д. У исто време постоје одређена штетна зрачења сунца која могу да представљају здрaвствене ризике.

Према најновијем извештају СЗО (Светске здравствене организације) ултраљубичасто (УВ) зрачење заузима значајан удео у глобалном оптерећењу болестима. Процењује се да око 60 000 смртних случајева годишње у свету за узрок има прекомерено излагање УВ зрацима. Чак 48 000 смртних случајева настаје као последица малигног меланома који уједно представља најозбиљнију последицу прекомереног излагања УВ зрацима.
Малигни меланом има високе стопе излечења само уколико се открије у раној фази болести. Претерано излагање ултраљубичастом зрачењу доводи до оштећења ДНК ћелија коже и чини један од главних узрочника рака коже. Поред тога, на развој болести утичу и други фактори: бледа кожа са пегама, пребивалиште у топлом климатском појасу са сунчаним данима током целе године, породична историја
болести, ослабљен имуни систем ( ХИВ или трансплатација органа), изложеност радијацији, арсенику, папиломавирус ХПВ…УВ зрачење може да изазиве и опекотине од сунца, фотостарење коже, кортикалну катаракту (непрозирност сочива ока), птеригијум (меснати израст на површини ока), реактивацију херпеса усне (херпес на уснама) и ретке карциноме сквамозних ћелија ока.

УВ индекс је количина УВ зрачења на скали до 11. УВ зрачење 2 или мање од тога је најсигурније, док се индекси од 8-11 сматрају изузетно опасним. Извештај СЗО истиче да УВ зрачење има и благотворне ефекте углавном у производњи витамина Д. Адекватна количина витамина Д спречава развој болести
костију попут рахитиса, остеомалације и остеопорозе. СЗО напомиње да би у већини случајева минимално повремено излагање УВ зрачењу требало да буде довољно за одржавање нивоа витамина Д у опсегу који избегава настајање здравствених проблема.

Опасности су много веће од прекомерног излагања сунчевом зрачењу. Применом једноставних мера за заштиту од сунца могао би се спречити већи део карцинома и других случајева смрти и болести насталих услед прекомерног УВ зрачења:
– Ограничите време на подневном сунцу
– Користите сенку паметно: тражите сенку када су УВ зраци најинтензивнији
– Носите заштитну одећу, укључујући шешире и сунчане наочаре
– Користите крему за сунчање широког спектра са заштитним фактором 15+
-Избегавајте соларне лампе и салоне за сунчање; за омладину млађу од 18 година, СЗО
препоручује да их уопште не користе
– Информишите се о УВ индексу: када УВ индекс има ниво зрачења од 3 (умерено)
или више, треба предузети сигурносне мере
– Заштитите децу од сунца

СЗО и Светска туристичка организација Уједињених нација удружују снаге да оснаже
глобалне напоре на информисању јавности и појачању мера за спречавање болести које
се могу избећи а које као узрок имају прекомерено излагање УВ зрацима.

Извор: World Health Organization; Health consequences of excessive solar UV radiation (who.int);https://www.who.int/news/item/25-07-2006-health-consequences-of-excessive-solar-uv-radiationYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept