Početna » Истраживање: Домаће тржиште половних аутомобила има низак ниво транспарентности

Истраживање: Домаће тржиште половних аутомобила има низак ниво транспарентности

Домаће тржиште половних аутомобила има низак ниво транспарентности, показује Индекс транспаретности тржишта који смешта Србију на 18. место листе, пре свега због враћене километраже. У истраживању компаније carVertical наводи се да је ситуација у Србији испод просека, и да је слична трендовима у другим балканским земљама.

од Паланка данас
0 Коментар

„Европско тржиште половних аутомобила далеко је од транспарентног, будући да многи аутомобили имају пређену километражу и скривене штете. Иако се ситуација разликује од земље до земље, сваке године купци широм континента губе милионе евра због превараната“, наводи се у истраживању.Како пише, 5,3 одсто свих возила проверених на царВертицал у Србији имало је враћену километражу.

Просечна преправка бројача километара код аутомобила у земљи износи 77.086 км.

Што се тиче саобраћајних несрећа, 37,9 одсто аутомобила у Србији има мање или веће штете, а просечна вредност штете износи 3.750 евра.

Наводи се да у Србију стиже 79,2 одсто аутомобила из других земаља, а да просечна старост возила проверених на carVertical износи 9,4 године, што значи да су такви аутомобили већ изгубили значајан део своје вредности и могу привући преваранте да промене бројач километара и подигну цену.

Румунији се налази на 21. месту овог истраживања, где 7,8 одсто аутомобила има враћену километражу и 59,1 одсто има штету. Међутим, удео увезених возила је мањи.

Хрватска је на 15. месту, са 3,5 одсто враћених километара и 57,1 одсто возила са штетама.

Западна тржишта и скандинавске земље су транспарентније.

Најтранспарентнија земља према истраживању је Велика Британија, а будући да Британци нису заинтересовани за доминацију леворуких аутомобила на континенталној Европи, стопа увоза је веома ниска (2,2 одсто), што је директно у вези са мањим бројем превара на тржишту половних аутомобила.

У Великој Британији 2,7 одсто аутомобила има преправљен бројач километара, у Немачкој 3,4 одсто, Швајцарској 2,4 одсто, а у Данској 4,1 одсто.

Најгора ситуација је у Украјини, где је 8,5 одсто аутомобила имало преправљен бројач километара, а 49,7 одсто је имало штету.

Међутим, Украјина има један од највиших нивоа увоза у Европи 82,4 одсто.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept