Početna » У ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И ПРЕ 65. ГОДИНЕ: Али добро размислите да ли вам се то исплати

У ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И ПРЕ 65. ГОДИНЕ: Али добро размислите да ли вам се то исплати

Услови за старосну пензију у Србији су 65 година живота за мушкарце, а 63 године и шест месеци за жене, као и по 15 година радног стажа. Међутим, мушакрци који за 60 година живота, и жене за 59, остваре 40 година радног стажа, могу да оду у превремену пензију. Ипак, то значи и да ће остварена пензија сигурно бити мања. Тако Александар М. уместо очекиваних 50.000, прима 43.880 динара сваког месеца.

Грађани који напуне 60, односно 59 година, а притом имају 40 година радног стажа, не морају да чекају – могу да се пензионишу. Међутим, како се признају само године у којима су плаћани порези и доприноси, пре свега је потребно проверити да ли је послодавац све уредно плаћао.Грађани то могу да ураде у филијали ПИО фонда, бесплатно уз личну карту, а такође и путем онлајн сервиса. За то је потребан пин код, који се добија на шалтеру филијале. Могуће је и добити листинг који треба затражити у филијали ПИО фонда.

Ко све има право на превремену пензију?
Поред година живота и стажа, не постоје други услови за остваривање права на превремену пензију.

Што се тиче оних који су радили у иностранству, они ово праву могу да остваре на основу прописа државе у којој су радили.

Која документација је потребна?
Они који су заинтересовани да у пензију оду раније, треба да припреме доста докумената. Први је свакако лична карта или уверење о пребивалишту, ради потврде идентитета. Потом, очекивано, потребни су докази о пензијском стажу – радна књижица, уверење о бенефицираном стажу, као и друге исправе, попут уверења, потврда и слично, у оригиналу или овереној фотокопији.

Затим, ПИО фонду потребно је доставити фотокопију решења о престанку запослења, као и доказ о регулисаном војном року. Како се служење војног рока не рачуна у стаж, овај документ потребан је управо како би се утврдило који период не треба да се урачуна у стаж.

Потом, они грађани који примају неку врсту новчане накнаде од државе, треба да доставе доказ о коршћењу права код Националне службе за запошљавање.

Ако је будући пензионер радио у сопственом предузећу, потребно му је уверење о обављању самосталне делатности, које може да му изда надлежни орган у општини. За период од 1. јануара 2006. године, ово издаје Агенција за привредне регистре. Следећи документ је уверење о плаћеном доприноси за ПИО, које издаје Пореска управа за обављања самосталне делатности, али и за све остале грађане, који нису радили у својој фирми.

Иначе, самостални уметници, филмски радници и спортисти који су радили до 31. децембра 2006. године не морају да поднесу ово уверење, а и сто важи и за свештенике и верске службенике који су посао обављали до 31. августа 2004.

Коначно, уколико је будући пензионер радио у иностранству, треба да поднесе доказ о стажу који је тамо остварио.

УСКОРО КОНКУРС ЗА 1312 УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЕСТА У ПРОСВЕТИ

Колика ће бити пензија?
Александар М. решио је да искористи своје право и оде у пензију пре напуњених 65 година. Како је био веома млад када је почео да ради, пензионисао се већ са 62 године.

„Моја пензија би иначе износила око 50.000 динара, али сам знао да ће, уколико се пензионишем раније, она бити нешто мања“, каже Александар.

Разлог за Александрову умањену пензију је Закон о ПИО, који каже да се за сваки месец до, у овом случају, 65. године живота, износ пензије умањује за 0,34 одсто, а у збиру највише за 20,4 процента. Како је Александар отишао у пензију три године раније, за сваки од 36 месеци ће се износ његове пензије смањити за 0,34 одсто.

Његова пензија би без овог умањења износила око 50.000 динара, али је овај износ умањен за 170 динара сваког од 36 месеци.

То је, дакле, 6.120 динара мања пензија.

Стога Александар уместо очекиваних 50.000, сада прима 43.880 динара месечно.

Њему пензија сваког месеца „леже“ на текући рачун, али уколико пензионер живи ван Србије, новац може да прима И преко девизног рачуна. Такође, превремена пензија може дда се прима и преко овлађћеног лица.

Такође, пензионер може поново да „уђе у осигурање“ односно да се поново запосли, а уколико нови посао обавља дуже од 12 месеци, има право на нови обрачун износа пензије.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept